Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Експерти: сланцева революція в США може дестабілізувати ринок

Вівторок, 21 березня 2017 10:15

Черговий сплеск сланцевої революції в США може звести нанівець зусилля інших нафтовидобувних країн щодо стабілізації світового ринку нафти, пишуть в своєму блозі начальник відділу біржових товарів з дослідницького департаменту МВФ Рабах Арецкі і економіст цього відділу Акіто Мацумото, повідомляє РІА Новини.

На початку березня глава Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) Фатіх Бірол заявив про другу хвилю сланцевої революції в США, яка в найближчі п'ять років буде чинити серйозний вплив на світовий нафтовий ринок і ціни на «чорне золото».

«Збільшення виробництва нафти зі сланцевих родовищ в США може швидко звести нанівець більшу частину, якщо не все скорочення видобутку ОПЕК і країнами, що не входять в ОПЕК, оскільки в разі сланцевих родовищ видобуток з свердловин може починатися в межах одного року після виробництва початкових інвестицій, на відміну від звичайних інвестицій в нафтовидобуток, які починають приносити плоди лише через цілий ряд років», - пишуть вони.

У зв'язку з цим аналітики називають сланцеві родовища «найбільшою загрозою спробам досягти стабільності цін».

При цьому вони відзначають, що «в січні (зазначені в угоді щодо стабілізації) рівня дотримувалися майже на 90%». «Такий ступінь дотримання різко контрастує із зазвичай слабким виконанням членами ОПЕК показників, встановлених в минулих угодах про обсяг виробництва», - пишуть Арецкі і Мацумото.

Експерти додають, що «угода ОПЕК прискорила перебалансування нафтового ринку, при якому пропозиція нафти відповідає попиту, і це супроводжується стабільними цінами». «Угода ОПЕК про обсяги виробництва повинно привести до зменшення надлишкової пропозиції, принаймні тимчасово», - вважають вони.

«Ф'ючерсні ринки показують, що для цін на нафту очікування стійко закріпилися поблизу позначки 50 доларів за барель. Сама угода ОПЕК призвела до вивільнення певних сил, які будуть обмежувати її дієвість протягом наступних кількох років», - роблять висновок експерти МВФ.

ОПЕК 30 листопада 2016 року домовилася про скорочення своєї здобичі на 1,2 мільйона барелів на день з жовтневого рівня. Одинадцять що не входять в ОПЕК країн 10 грудня погодили скорочення власного видобутку на 558 тисяч барелів на добу, в тому числі Росія на 300 тисяч. Угода укладена на перше півріччя 2017 року з можливістю продовження.

При цьому США, що входять в трійку найбільших виробників нафти в світі, не можуть вести переговори з ОПЕК (так як будь-які картельні змови заборонені їх законодавством).

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%