Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Глава комітету конгресу США: Трампа могли прослуховувати

Четвер, 23 березня 2017 10:15

Американські спецслужби, можливо, дійсно перехоплювали деякі дзвінки і листи Дональда Трампа і членів його виборчого штабу, заявив голова комітету з розвідки палати представників конгресу США Девін Нуньєс - повідомляє Бі-бі-сі.

На прес-конференції в середу Нуньєс заявив, що, переглядаючи старі звіти, виявив документи, які можуть ґрунтуватися на прослуховуванні Трампа. Однак ці дані збиралися в рамках рутинної роботи спецслужб і ніяк не були пов'язані з розслідуванням ФБР про можливе втручання Росії в президентські вибори в США.

«Це нормальний, рутинний збір даних, судячи з того, що я побачив. Здається, вся інформація зібрана законно», - сказав він. За словами Нуньєса, ці дані були отримані від розвідки іншої країни в рамках міжнародного договору про співпрацю.

При цьому Нуньєс не зміг підтвердити, що прослушка проводилася в нью-йоркському хмарочосі «Трамп-тауер», як раніше заявляв президент США. Конгресмен-республіканець підкреслив також, що нові дані жодним чином не підтверджують заяви Трампа про те, що прослушка його штаб-квартири була організована за наказом Барака Обами.

«Кошмар! Тільки дізнався, що Обама організував прослуховування «Трамп-тауер» акурат перед перемогою [на президентських виборах]. Нічого не знайшов. Це Маккартизм!», - написав 4 березня Дональд Трамп в «Твіттері». Ніяких доказів стеження він не представив.

Заяву президента США про прослуховування не слід розуміти буквально, говорив раніше прес-секретар Білого дому Шон Спайсер. «Президент використав слово «прослушка» в лапках, що означало спостереження та інші дії в широкому сенсі», - сказав Спайсер журналістам.

З тих пір і політики, і представники спецслужб заявляли, що ніяких свідчень такого прослуховування немає.

Спайсер при цьому припустив, що Трампа могли прослуховувати британські спецслужби, однак в Центрі урядового зв'язку Британії (Government Communications Headquarters, GCHQ) назвали ці звинувачення абсурдними і смішними і закликали їх ігнорувати.

Ентоні Зуркер, кореспондент Бі-бі-сі в Північній Америці.

Розвідувальні агентства США регулярно стежать за діяльністю іноземних громадян, що представляють для них інтерес, і тому, якщо член перехідного штабу Трампа або сам Дональд Трамп спілкувалися з іноземцем, за яким велося спостереження, це не залишилося б непоміченим.

Це і стало б таким «попутним», епізодичним, але цілком законним наглядом, про який говорив Девін Нуньєс в середу. Однак що це насправді означає, відкрито для різних тлумачень.

Прихильники Трампа можуть видавати таке спостереження як доказ того, що президент мав рацію, підозрюючи, що його розмови перехоплюються. Вони також, ймовірно, будуть цікавитися тим, хто саме розкрив імена радників Трампа, що потрапили в зону уваги спецслужб.

Противники Трампа неодмінно будуть задавати питання про те, які саме справи були у радників Трампа з іноземцями, які перебувають під наглядом американської розвідки. Чи мали ці радники дозвіл на такі контакти, і які теми обговорювалися? Саме матеріали подібних перехоплень показали, що колишній радник Трампа з національної безпеки Майкл Флінн дав неправдиві свідчення, відповідаючи на питання про свої контакти з російським послом Сергієм Кисляком.

Вся ця історія все більше виглядає як крутиться вовчок, який невідомо куди поверне.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%