Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

АБР прогнозує зростання економіки Казахстану

Четвер, 06 квітня 2017 11:45

Азіатський банк розвитку опублікував прогноз економічної ситуації в Казахстані, передає МІА «Казінформ».

Згідно з прогнозом АБР на 2017 рік економічне зростання в Казахстані прискориться в результаті реалізації бюджетних програм, спрямованих на стимулювання споживання та інвестицій, а також більш високих доходів від експорту нафти, говориться в новому звіті Азіатського банку розвитку.

Як повідомила прес-служба АБР, прогнозується зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) Казахстану до 2,4% в 2017 році і 2,2% в 2018 році з 1% в 2016 році. Річна інфляція в 2017 році прогнозується на рівні 8% - в межах цільового коридору Національного банку 6-8% - у міру того як влада буде коригувати базову ставку, проводити операції на фондовому ринку, а також зберігати контроль над монопольними цінами. Разом з тим, в доповіді наголошується на необхідності оздоровлення банківського сектора як однієї з ключових завдань економічної політики.

«Прийняті владою заходи щодо вирішення наявних проблем в банківському секторі є важливим кроком в правильному напрямі, - сказав Джованні Капаннеллі, директор представництва АБР в Казахстані. - Однак належить подальша робота у вигляді проведення стрес-тестування та аналізу якості активів відповідно до міжнародних стандартів, щоб визначити, які банки потребують додаткового капіталу, а також удосконалити оцінку безповоротних кредитів».

У доповіді також підкреслюється, що підвищення прозорості та покращення комунікації також сприятиме підвищенню ефективності проведеної роботи в банківському секторі.

Згідно з «Прогнозом розвитку Азії», зростання промисловості в 2017 році становитиме 2,4%, чому сприятимуть істотні витрати на інфраструктуру і збільшення обсягів видобутку нафти і газового конденсату. Очікується, що обсяг видобутку нафти зросте на 3,8% і досягне позначки 81 млн тон. Це буде обумовлено збільшенням обсягів видобутку на родовищі Кашаган в порівнянні з минулим роком, а також розширенням родовища Тенгіз. Зростання сільського господарства у 2017 році прогнозується на рівні 3,5% у зв'язку з реалізацією нової програми державної підтримки АПК.

З 1994 року, коли Казахстан став членом АБР, країна отримала більше 5 млрд доларів США в якості суверенних і несуверенних позик на проекти розвитку в таких секторах, як сільське господарство, освіта, фінанси, транспорт, водопостачання та водовідведення. Проекти, що реалізуються за сприяння АБР, допомагали країні в розвитку співпраці з сусідніми країнами за допомогою відкриття транспортних маршрутів, розвитку приватного підприємництва, підтримки соціальної рівності та розробки продуктів знань. Ініціативи в області регіонального співробітництва в рамках Програми центральноазіатського регіонального економічного співробітництва залишаються невід'ємною частиною діяльності АБР в Казахстані.

Діяльність АБР, головний офіс якого знаходиться в Манілі, спрямована на зниження рівня бідності в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні за допомогою інклюзивного економічного і екологічно стійкого зростання, а також регіональної інтеграції. Членами банку є 67 країн, 48 з яких з регіону.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%