Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Трамп: зустрічі Тіллерсона в Москві закінчилися краще, ніж очікувалося

Четвер, 13 квітня 2017 10:15

Візит держсекретаря США Рекса Тіллерсона в Росію відбувся краще, ніж очікувалося, заявив американський президент Дональд Трамп під час спільної прес-конференції з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, пише Бі-бі-сі.

«Все минуло досить добре. Може, навіть краще, ніж очікувалося», - заявив Трамп. Він додав, що зараз США і Росія «зовсім не ладнають» між собою. «Що стосується відносин з Росією, то ми, напевно, перебуваємо на історичному мінімумі за цим показником», - сказав президент США.

«Путін - лідер Росії. Росія - сильна країна. Ми - напрочуд сильна країна», - заявив Трамп. Треба почекати, щоб зрозуміти, як складеться співпраця з Москвою, додав він.

Також Трамп вкотре висловився з приводу подій в Сирії. Як заявив президент США, він не хотів би вважати, що Росія заздалегідь знала про хімічну атаку в Сирії.

На початку квітня по селищу Хан Шейхун в провінції Ідліб був нанесений авіаудар, після якого люди почали задихатися і вмирати, всього загинуло близько 90 осіб. Захід поклав відповідальність за атаку на президента Сирії Башара Асада. Сирійська влада заперечує застосування хімічної зброї.

Через кілька днів після хімічної атаки США завдали ракетного удару по сирійській авіабазі «Шайрат», з якої піднімалися літаки, що скинули бомби на Хан Шейхун. Президент Росії Володимир Путін назвав дії США порушенням міжнародного законодавства і агресією проти суверенної держави.

«Я не маю жодного сумніву, що ми правильно вчинили», - сказав 12 квітня Трамп про ракетний удар по Сирії.

На прес-конференції Трамп також заявив, що прийшов час зупинити громадянську війну в Сирії, розгромити терористів і дозволити біженцям повернутися додому.

Президент подякував членам НАТО за те, що вони гостро засудили хімічну атаку в Сирії. Столтенберг додав, що необхідно шукати способи домовитися з Росією.

Трамп сказав, що він буде працювати над зміцненням партнерства членів НАТО. Президент США нагадав, що кілька місяців тому він назвав НАТО «застарілим» альянсом, але зараз змінив свою думку.

«У мене з генеральним секретарем була продуктивна дискусія про те, що НАТО ще може зробити для боротьби з тероризмом. Я давно скаржився з цього приводу, і вони змінилися, зараз вони дійсно борються з тероризмом», - сказав Трамп і додав, що більше не вважає НАТО застарілої структурою.

Візит Тіллерсона в Росію.

Держсекретар США Рекс Тіллерсон 12 квітня приїхав в Москву, де зустрівся з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим і президентом Росії Володимиром Путіним.

На зустрічах обговорювалися війна в Сирії, санкції і питання двостороннього співробітництва. Тіллерсон і Лавров не знайшли згоди в своїх оцінках щодо сирійського питання, але уникли жорстких формулювань. Глава держдепартаменту США вкотре заявив, що президент Сирії Башар Асад повинен піти.

Лавров відповів, що Росія взагалі не розраховує на персони. «Ні на Асада, ні на когось другого. Сирійці мають сісти і домовитися», - сказав глава МЗС Росії.

Під час обговорення хімічної атаки в провінції Ідліб Тіллерсон однозначно заявив, що хімічна зброя була використана режимом Асада. Лавров відповів, що Росія просить надати докази.

«Вважаємо контрпродуктивним в Радбезі ООН приймати резолюцію, присвячену не тільки розслідуванню, скільки легітимізації звинувачень, які апріорі [звучать на адресу] офіційного Дамаска», - сказав Лавров.

12 квітня Росія заблокувала проект наступної резолюції по Сирії в Раді Безпеки ООН. Проект запропонували Великобританія, США і Франція.

За даними Рейтер, автори проекту резолюції покладають відповідальність за хімічну атаку в провінції Ідліб на Асада. Також в документі міститься вимога до влади Сирії надати міжнародним слідчим доступ до даних про авіаудар і авіабазу «Шайрат».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%