Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Тіллерсон в Росії. Про що домовилися з Путіним

Четвер, 13 квітня 2017 16:45

Посланець Дональда Трампа обговорив з російською владою ситуацію в Україні та Сирії.

У Москві пройшла зустріч держсекретаря США Рекса Тіллерсона з російським президентом Володимиром Путіним і міністром закордонних справ РФ Серегеем Лавровим.

Зустріч відбулася незабаром після чергового погіршення російсько-американських відносин через удар США по Сирії.

За кілька годин до свого візиту Тіллерсон поставив Росії ультиматум, а Путін в свою чергу заявив, що при президентові Бараку Обамі було краще.

Уже після переговорів сторони заявили про їх продуктивність, Трамп похвалив свого держсекретаря за хорошу роботу, але зазначив, що Америка з Росією зовсім не ладнає.

Також Трамп звинувачує Росію в тому, що вона заздалегідь знала про атаку із застосуванням хімічної зброї.

Корреспондент.net вирішив написати, про що домовилися і в чому розійшлися Кремль і Тіллерсон.

Україна: дружбі з Росією не бувати.

Незадовго до приїзду в Росію на саміті G7, як розповів глава МЗС Франції Жан-Марк Ейро, Тіллерсон засумнівався в доцільності підтримки України.

За словами Ейро, його колега з Америки запитав у голів МЗС країн G7, чому американські платники податків повинні дбати про Україну, яка вже як три роки охоплена сепаратистським конфліктом.

Відповісти на це питання і зголосився міністр закордонних справ Франції.

«Це в інтересах американських платників податків, щоб Європа залишалася безпечною, сильною в політичному і економічному плані. Вам не потрібна слабка Європа, розбита на безсилі частини», - сказав Ейро.

У телефонній розмові, яка відбулася в той же день, Тіллерсон запевнив президента Петра Порошенка, що Вашингтон не буде за спиною Києва домовлятися з Росією, з українських питань.

Тижнем раніше президент Трамп і канцлер Німеччини Ангела Меркель в ході телефонних переговорів обговорили ситуацію в Україні та домовилися про тісну співпрацю та координацію зусиль.

При цьому, на початку квітня заступник помічника держсекретаря США з питань Європи та Євразії Бріджит Брінк повідомила, що Вашингтон скоротить фінансову допомогу Україні.

Уже після переговорів, в тому числі і з Путіним, Лавров заявив про спільну позицію з США щодо мінських угод.

Тіллерсон в свою чергу сказав, що, поки мінські угоди не будуть виконані, відносини між Вашингтоном і Москвою нормалізувати неможливо.

«Росія може досягти прогресу у виконанні (Мінська-2 - ред.) шляхом деескалації насильства і вжити заходів для відведення збройних сил сепаратистів і важкого озброєння, щоб спостерігачі ОБСЄ могли виконати свою роль», - заявив Тіллерсон.

Що стосується санкцій, то, як сказав держсекретар США, введені через Україну обмеження поки не змінюються, однак втручання Росії у вибори американського президента можуть мати такі наслідки.

Відзначимо, що свій виступ після переговорів Тіллерсон почав зі слів: «Між двома нашими країнами спостерігається низький рівень довіри. Але дві найбільші ядерні держави не можуть перебувати в таких відносинах».

Дипломати також домовилися призначити спеціальних представників, які повинні будуть займатися «подразниками», накопиченими, як підкреслив Лавров, у відносинах між країнами за останні роки, перш за все, за роки правління адміністрації Барака Обами.

Сирія: більше розбіжностей.

Перед початком переговорів Дональд Трамп назвав сирійського лідера Башара Асада твариною.

«Якби Росія не пішла і не підтримала цю тварину, проблеми б не було. (Асад) є по-справжньому поганою людиною. Я думаю, що це дуже погано для Росії. Я думаю, що це дуже погано для людства. Це дуже погано для нашого світу», - сказав тоді Трамп.

Також, за кілька годин до прибуття в Москву Тіллерсон висунув Росії ультиматум: або Асад, або хороші відносини з США.

«Ми хочемо полегшити страждання сирійського народу. Росія може бути частиною цього майбутнього і відігравати важливу роль», - підкреслив держсекретар.

Російський міністр після переговорів розповів, що Москва погодилася відновити канали зв'язку, створені для того, щоб запобігати можливим зіткнення між американськими і російськими літаками, які здійснюють місії в Сирії.

Росія призупинила повідомлення по цій лінії після американського удару по сирійському військовому аеродрому.

Незважаючи на всі розмови про поліпшення відносин, Лавров навів довгий список скарг Росії, від дій НАТО в Косово в 1999 році до спроб США домогтися повалення диктаторів в країнах від Судану до Лівії.

Лавров і Тіллерсон повідомили, що між ними все ще залишаються розбіжності в питаннях про те, чи повинен Башар Асад залишитися при владі в Сирії, і чи несе він відповідальність за атаку із застосуванням зарину, що відбулася 4 квітня.

Американська сторона наполягає, що відповідальність за цю атаку несе сирійський уряд, тоді як російська сторона заявляє, що сирійські військові випадково потрапили в будівлю, де терористи зберігали заборонену хімічну зброю.

Американський держсекретар зазначив, що відхід Асада з поста президента Сирії повинен відбутися, але організовано.

«Наша позиція, що режим Асада приходить до кінця, вони самі в цьому винні, своєю поведінкою, війною, яка триває протягом декількох років. Росія є найбільш близьким союзником і може допомогти Асаду зрозуміти цю реальність», - сказав Тіллерсон.

Лавров відповів, що Росія не робить ні на кого ставку в Сирії, в тому числі на Асада, зазначивши, що сирійська криза має вирішитися «міжсирійському діалозі».

Незабаром після зустрічі Лаврова і Тіллерсона в Москві, Росія наклала вето на резолюцію Радбезу ООН, яку підтримали США і їх союзники і яка закликала уряд Асада до співпраці в розслідуванні цієї хімічної атаки.

Лавров заявив, що ця резолюція повинна була «легітимізувати аргументи проти Дамаска».

Хакерські атаки на вибори: можливо санкції.

Між Росією і США до сих пір зберігаються розбіжності в питанні про те, чи втручалася Росія в президентські вибори 2016 року за допомогою хакерських атак і публікації електронних листів демократів.

Американське розвідувальне співтовариство наполягає на тому, що Путін дійсно втрутився в хід виборів, щоб перешкодити Хілларі Клінтон і допомогти Дональду Трампу здобути перемогу.

Втручання Росії в торішні президентські вибори, як сказав Тіллерсон, «практично встановлено», і воно було «досить серйозним, щоб викликати введення додаткових санкцій».

За словами Лаврова, Росія не побачила «жодного факту і навіть натяку на факти», які доводять обґрунтованість звинувачень у втручанні.

Він додав, що багато хто прагне «остаточно підірвати наші відносини з метою розкрутки своїх внутрішньополітичних, а, може бути, і зовнішньополітичних амбіцій».

Відзначимо, що скандал навколо хакерських атак Росії, розслідуванням яких зараз займається ФБР і комітети Конгресу США, заважає Трампу виконати його передвиборчу обіцянку і налагодити відносини з Путіним.

Лавров у своєму стилі.

Під час переговорів з Тіллерсона Лавров відчитав американських журналісток, які, як йому здалося, заважають розпочати обговорення.

Як тільки глави зовнішньополітичних відомств увійшли в зал Будинку прийомів МЗС, американські журналісти почали ставити запитання російському міністру, що не передбачено форматом переговорів.

«Хто вас виховував? Хто вчив вас манерам», - запитав Лавров.

Коментуючи цей інцидент, представник МЗС РФ Марія Захарова зазначила, що американські журналісти влаштували в Будинку прийомів такий «базар», якого столітні склепіння особняка ще не бачили.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%