Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росія втратила 1,5 млрд доларів через «помідорну війну» з Туреччиною

Вівторок, 18 квітня 2017 10:45

Томати в магазинах коштують втричі дорожче, ніж коли їх ввозять в країну - через високу орієнтовну ціну російських томатів. Повернення ж турецьких овочів стане катастрофою, вважають експерти, пише DW.

Росія втратила 1,3-1,5 млрд доларів через мито на поставки в Туреччину, які були введені Анкарою у відповідь на заборону на ввезення турецьких помідорів, йдеться в квітневому випуску «Моніторингу економічної ситуації в Росії». Доповідь в понеділок, 17 квітня, представили експерти РАНХиГС, Інституту економічної політики ім. Е. Т. Гайдара і Всеросійської академії зовнішньої торгівлі.

Одночасно цей торговий конфлікт звільнив нішу в Росії для місцевих виробників помідорів і огірків об'ємом в 0,5 млрд доларів, вказують експерти. Проте, споживачі в РФ виявилися в програші - ціна томатів в магазині в три рази вище за ціну, по якій їх ввозять в країну. Покупці платять завищену ціну, оскільки вона орієнтована на високу ціну російського постачання томатів, пояснюється в тексті.

У документі також зазначено, що на тлі обопільного скорочення торгових операцій Туреччина втратила за 2016 рік выдносно 2014 року 1,7 млрд доларів.

«Повернення турецьких помідорів стане катастрофою».

Виробництво помідорів в Росії після продембарго стало активно розвиватися. Зараз в країні будуються тепличні комплекси сумарно на 150 млрд рублів, держава спрямувала на їх зведення 30 млрд рублів, розповів виданню «Ведомости» президент Національного плодоовочевого союзу Сергій Корольов.

Повернення турецьких помідорів на ринок стане катастрофою, тому що їх оптова ціна на 20-30 відсотків нижча за російську, каже Корольов. За його словами, турецькі постачальники направляють продукцію в Росію в обхід забороні: документи переоформляються, країна походження змінюється з Туреччини на Білорусь чи Азербайджан.

Відсутність Туреччини для експортерів олії і пшениці - критична.

З 15 березня цього року Туреччина ввела мита на ввезення російських продуктів, щоб домогтися поставок помідорів в Росію. Так, мито на кукурудзу і пшеницю становить 130 відсотків, рису - 45 відсотків, соняшникової олії - 36 відсотків, шроту соняшнику - 13,5 відсотка, бобових культур - 9,7 відсотка.

Туреччина - основний покупець російської продовольчої пшениці, але відсутність Туреччини для експортерів олії ще критичніше, сказав «Ведомостям» директор аналітичного центру «Совекон» Андрій Сизов.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%