Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

В Астані почне роботу Рада міністрів закордонних справ країн ШОС

П'ятниця, 21 квітня 2017 10:45

Чергове засідання Ради міністрів закордонних справ держав-членів Шанхайської організації співпраці (РМЗС ШОС) почнеться в п'ятницю в Астані, повідомляє РІА Новини.

ШОС - міжнародна організація, заснована в 2001 році лідерами Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизії та Узбекистану. У червні 2016 року у саміті в Узбекистані були підписані меморандуми про вступ в організацію Індії та Пакистану.

Країнами-спостерігачами в ШОС є Афганістан, Білорусь, Іран і Монголія, партнери країн - Азербайджан, Вірменія, Камбоджа, Непал, Туреччина і Шрі-Ланка.

План заходу

За даними МЗС Казахстану, засідання проходитиме під головуванням глави зовнішньополітичного відомства республіки Кайрата Абдрахманова. У заході візьмуть участь глави делегацій держав-членів, генеральний секретар ШОС і директор Виконавчого комітету Регіональної антитерористичної структури ШОС.

Після засідання запланована процедура підписання підсумкових документів, що є відкритим заходом для преси. Із заявою для журналістів виступлять міністр закордонних справ Казахстану Кайрат Абдрахманов і генеральний секретар ШОС Рашид Алімов.

Порядок денний

Як повідомили в МЗС Казахстану, одне з важливих питань порядку денного - це завершення процесу приєднання Індії та Пакистану до ШОС як держав-членів.

У МЗС РФ вважають, що залучення цих країн до ШОС буде сприяти зміцненню політичного та економічного потенціалу організації, зростанню міжнародного авторитету.

Рішення про початок процедури прийому Індії і Пакистану було ухвалено на саміті організації в 2015 році в Уфі. У ЗМІ звучали сумніви про те, чи вдасться двом сусіднім країнам отримати довіру країн-засновників організації і отримати статус повноправних членів.

Відносини Нью-Делі і Ісламабаду залишаються напруженими з часів розподілу Британської Індії в 1947 році. Між Індією і Пакистаном відбулося кілька повномасштабних війн - в 1947-1948 роках, в 1965 і 1971 роках, а також декілька дрібних прикордонних конфліктів. Причиною двох війн стали питання територіальної приналежності Кашмір.

Індія звинувачує армію і спецслужби Пакистану в підтримці сепаратистів в штаті Джамму і Кашмір. Ісламабад ці звинувачення заперечує. Були зроблені численні спроби поліпшити відносини, зокрема сторони підписали угоди про припинення вогню в 2003 році. Однак після терактів в індійському Мумбаї в 2008 році, де загинуло близько 160 осіб, Індія припинила мирні переговори з Пакистаном.

За даними МЗС Казахстану, сторони також обміняються думками з міжнародної та регіональної ситуації, питань безпеки та розвитку співпраці в межах ШОС в політичній, економічній і культурно-гуманітарній сферах.

Крім цього планується обговорення питань, які пов'язані з підготовкою засідання Ради глав держав-членів ШОС, запланованого на 8-9 червня 2017 року в Астані.

Також відповідно до рішення Ради Регіональної антитерористичної структури ШОС готується проект заяви глав держав про спільну протидію міжнародному тероризму.

До того ж планується, що на саміті буде підписана угода між урядами країн про заснування і функціонування університету ШОС. Цей проект був розпочатий з ініціативи російської сторони в якості мережевої структури, яка сьогодні об'єднує близько 80 вузів Росії, Казахстану, Киргизії, Китаю, Таджикистану і Білорусії.

У МЗС РФ повідомили також, що «спільні погляди на подальшу консолідацію об'єднання і поглиблення багатопланового шосовської взаємодії, а також щодо актуальних регіональних і міжнародних проблем будуть відображені в Астанинській декларації».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%