Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Республіці Казахстан запропонували Борове перетворити в «блакитну зону» довголіття

Понеділок, 24 квітня 2017 13:45

Президент Національної академії харчування, академік Національної академії наук Торегельди Казахстану Шарманов вважає, що курорт Борове в Акмолинської області цілком може увійти до списку «блакитних зон» довголіття, передає кореспондент МІА «Казінформ».

«Оскільки слово «блакитне» завжди пов'язане з якоюсь мрією. Кажуть, у нього «блакитна мрія». Ось, «блакитна мрія» людства - жити дуже довго, залишатися здоровим. Тому ті зони, де зручно жити і жити довго, зберегти якість можна назвати «блакитними зонами». На світі є чотири знаменитих «блакитні зони». Вони характеризуються тим, що там створені всі умови. Є певні вимоги. До них належать саме навколишнє середовище, можливість торгувати, навчатися, працювати. Я сказав нашому президенту Нурсултану Назарбаєву, що до «блакитних зон» довголіття в Казахстані насамперед заслуговує потрапити Борове», - розповів в інтерв'ю кореспонденту Казінформу Торегельди Шарманов.

«Але в Казахстані ще можуть бути «блакитні зони» довголіття - це район Жетису Алматинської області, на сході і тут в Боровому. Треба доводити умови в цих місцях до міжнародних вимог «блакитних зон». Багато що вже відповідає - інфраструктура є, дороги хороші, повітря чисте, навколишнє середовище красиве, столиця поруч. А що ще потрібно? Живи і радій», - додав професор.

На Землі є «блакитні зони», жителі яких відрізняються дивовижним довголіттям - острів Сардинія в Італії, півострів Ніко в Коста-Ріці, префектура Окінава в Японії і громада Лома Лінда в Каліфорнії. Вони стали відомими завдяки дослідженням мандрівника і письменника Дена Бюттнера. Після того, як він написав статтю «Секрети довголіття» для журналу National Geographic, видання профінансувало кілька експедицій в ці регіони, щоб розкрити секрети здоров'я і високої тривалості життя.

Взагалі демографи вигадали термін «блакитні зони» під час вивчення одного з регіонів на острові Сардинія. Дослідники на чолі з Деном Бюттнером розширили його, додавши інші області світу, де люди живуть довше за інших.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%