Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кіпр видав Росії обвинуваченого в розкраданні майна «дочки» ЮКОСа

Четвер, 27 квітня 2017 11:15

Кіпр екстрадував в Росію В'ячеслава Шимкевіча, обвинуваченого в розкраданні майна компанії «Томскнефть», яка була дочірнім підприємством ЮКОСа, пише Бі-бі-сі.

Шімкевіч був виданий Росії в середу, повідомив офіційний представник Генпрокуратури Олександр Курінний.

З березня 2005 року по травень 2006 року Шімкевіч «був фактичним власником і одночасно заступником директора ТОВ «Рекма В.Г.» і «брав участь в розкраданні майна» нафтовидобувної компанії «Томскнефть», а також легалізації грошових коштів, сказано в повідомленні.

Шімкевіч був оголошений в міжнародний розшук у жовтні 2008 року. У серпні 2013 Жовтневий районний суд Самари визнав його винним у пособництві в розтраті і легалізації злочинних доходів і заочно засудив його до п'яти років колонії загального режиму.

Разом з Шімкевічем за тими ж звинуваченнями була визнана винною його колега Наталія Коновалова, екстрадована до Росії з Кіпру в 2015 році.

Запит на видачу Шимкевіча Генпрокуратура направила ще в квітні 2009 року. У квітні 2012 року суд в Ларнаці відмовив в екстрадиції. Рішення було оскаржене.

Шімкевіч і Коновалова очолювали компанію «Рекма В. Г.», яка, за версією слідства, в 2005 році за «фіктивними договорами» купувала нафту компанії «Томськнефті» на 20% нижче за ринкову ціну. ВАТ «Томскнефть ВНК» в той час очолював двоюрідний брат Владислава Шимкевіча Сергій Шімкевіч.

Суму викраденого у «дочки» ЮКОСа прокуратура оцінює в 1,5 млрд рублів.

Крім того, за версією прокуратури, рахунки «Рекма В.Г.» були використані для перерозподілу незаконно отриманих 36,2 млн рублів, які були перераховані на рахунки фірми під виглядом розподілу прибутку ТОВ «Томскнефть-Сервіс», а потім перераховані на рахунки керівників «Рекми».

Коновалова в інтерв'ю «Відомостям» в 2006 році підтвердила, що її компанія працювала з ЮКОСом, проте наполягала на тому, що «Рекма В.Г.» купувала нафту за ринковою ціною.

Двоюрідний брат Шимкевіча Сергій в 2011 році був засуджений до 12 років колонії за шахрайство. У 2013 році суд задовольнив його клопотання про умовно-дострокове звільнення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%