Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ФоРГС: «путінська більшість» не має альтернативного кандидата в президенти Росії

Четвер, 04 травня 2017 10:45

Фонд розвитку громадянського суспільства (ФоРГС) склав доповідь про «путінську більшість». Використавши дані досліджень дослідницького холдингу Romir, Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) і фонду «Громадська думка» (ФГД), ФоРГС констатував, що велика частка «путінської більшості» представлена молодими людьми у віці 18-23 роки, а прихильниками президента Росії Володимира Путіна вважають себе 77% громадян. Крім того, автори доповіді вважають, що результат голосування за Путіна може досягти 70-75%, а рівень електоральної підтримки становить 61-66%, йдеться в доповіді, пише RNS.

Готуючи доповідь, ФоРГС проаналізував соціально-демографічні характеристики, політичні уподобання громадян залежно від їхнього місця проживання, електоральну статистику і структуру медіа-споживання. Крім того, ФоРГС використовував дані досліджень за квітень 2017 року про «путінську більшість», проведених Romir.

Так, «путінська більшість», за даними Romir, представлена громадянами у віці 18-23 роки, серед яких 65% готові голосувати на майбутніх виборах за Путіна. В інших вікових групах рівень підтримки варіюється в межах 64-56%. Згідно з даними ФГД, до «путінської більшості» належить група, чий вік старший за 60 років, де рівень підтримки Путіна становить 74%, а за даними ВЦВГД в тій же віковій групі цей показник досяг 80%. Значна кількість тих, хто готовий голосувати за Путіна, мешкає в Москві і Санкт-Петербурзі - тут його підтримують 69%, йдеться в доповіді. Згідно з даними опитування Romir, 77% опитаних можуть назвати себе прихильниками Путіна. На відповідне запитання 35% опитаних відповіли «безперечно так», 42% респондентів - «швидше так». Основним джерелом інформації про події в країні і світі для 77% опитаних є федеральне телебачення. За даними ФГД, телебачення є основним джерелом інформації для 89% прихильників Путіна.

ФоРГСв своїй доповіді робить висновки, що «путінська більшість» виявляє «високу політичну активність і здатність до мобілізації в межах електоральних процедур», а також є провідною політичною силою на майбутніх виборах кандидатів в президенти і президентських виборах в 2017-2018 роках.

Фонд констатує і високий рівень підтримки населення, і відсутність у «путінської більшості» альтернативного кандидата.

«Жоден з можливих кандидатів на майбутніх виборах не зможе становити істотної конкуренції чинному главі держави, що дає змогу зробити висновок, який підтверджує референдумний характер майбутньої кампанії з виборів Президента РФ. Дослідження засвідчують, що рівень електоральної підтримки перебуває в межах 61-66%», - йдеться в доповіді.

«Путінська більшість» не має альтернативного кандидата на виборах Президента РФ, якщо в них не братиме участі В. В. Путін. Високі показники можливої електоральної підтримки В. В. Путіна в 2018 р. підкріплені безальтернативним характером переваг його прихильників. Жодного з діючих політиків РФ, на їхню думку, не можна порівняти з В. В. Путіним, а також розглядати як заміну навіть в якості другого вибору», - роблять висновок автори дослідження.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%