Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

МВФ: Казахстан очікує суттєве зростання ВВП в 2018 році

Середа, 10 травня 2017 13:45

Міжнародний валютний фонд дав вельми оптимістичний прогноз з приводу зростання ВВП в Казахстані в 2018 році, передає кореспондент МІА «Казінформ» з посиланням на imf.org.

Згідно з прогнозом, зростання казахстанського внутрішнього валового продукту в 2018 році складе 3,4%. А вже в 2017 році він зросте до 2,5%.

Оптимізм експертів МВФ в даному питанні заснований на збільшенні видобутку нафти і впливу значних витрат в рамках заходів бюджетного стимулювання.

Різке зниження обмінного курсу в кінці 2015 і початку 2016 років призвело до значного підвищення споживчих цін, але до теперішнього часу інфляція знизилася до рівнів, що відповідають цільовим діапазонам Національного банку Казахстану, вважають в МВФ.

Що стосується не нафтового сектора економіки, тут очікувані темпи зростання складуть близько 4%. Цьому сприятимуть структурні реформи і відновлення банківського кредитування. Проте, на думку експертів МВФ, можливі коливання цін на біржові товари і особливо довгострокового зниження цін на нафту роблять казахстанську економіку вразливою і зберігають невизначеність в цьому питанні. В цілому, експерти дали високу оцінку прийнятим офіційними органами заходів, які допомогли економіці Казахстану витримати вплив зниження цін на нафту і уповільнення зростання основних партнерів по торгівлі. Разом з тим, директора відзначили, що перспективи зростання стримують фактори уразливості, створювані коливаннями цін на біржові товари і хронічними структурними недоліками. Вони підкреслили, що заходи політики повинні бути зосереджені на зміцненні основ макроекономічної політики, усунення проблем у фінансовому секторі і проведенні реформ для підвищення темпів і диверсифікації зростання.

Нагадаємо, в 2016 році прогноз МВФ щодо зростання казахстанського ВВП був більш песимістичним - фонд прогнозував зростання продукту всього на 0,6%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%