Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У США сперечаються, чи варто публікувати російські фото зустрічі Трампа і Лаврова

Четвер, 11 травня 2017 10:45

ЗМІ в США сперечаються, чи припустимо показувати російські фото із зустрічі президента США Дональда Трампа і глави МЗС РФ Сергія Лаврова, повідомляє РІА Новини з посиланням на видання Politico.

Білий дім оголосив, що преси на зустрічі не було, але були присутні два особистих фотографа Трампа і Лаврова. Російські фото, на яких Трамп потискує руку Лаврову і послу Росії в США Сергію Кисляку, були опубліковані МЗС РФ. Американська сторона протокольні фото не публікувала.

Деякі американські журналісти обурилися, що їх не запросили висвітлювати зустріч.

Встреча министра иностранных дел России Сергея Лаврова и президента США Дональда Трампа в Вашингтоне. 10 мая 2017

Телеканал MSNBC показав фото в ефірі, а кореспондент каналу в Білому домі пояснила, що джерело фотографії - «росіяни». Ведуча Андреа Мітчелл заявила, що адміністрація «перешкоджає свободі преси».

На CNN показали фотографію так, як вона була опублікована в Twitter російського посольства. Ведучий Вулф Блітцер при цьому заявив, що «камери американського пулу не пустили в кабінет».

Керівник відділу журналістських стандартів CBS Ел Ортіз, згідно з інформацією Politico, розіслав співробітникам повідомлення, що використовувати російські фото можна, але тоді вони зобов'язані повідомляти, що пул американських зустрічей на зустріч не допустили і що джерело фотографії - Росія.

Нарешті, Fox News не став показувати фотографії. Ведуча Дженна Лі заявила телеглядачам, що фото можна подивитися в інтернеті. «Але ми вирішили їх не показувати, бо ми належимо до преси США і вважаємо, що важливо, щоб преса мала доступ до Білого дому», - заявила Лі.

Журналісти Washington Post скаржилися в Twitter, що вони «змушені покладатися на російські ЗМІ» при висвітленні подій навколо Трампа. У соцмережах стали поширюватися теорії змови, згідно з якими, Трамп приховує своє спілкування з представниками Росії, побоюючись американських ЗМІ.

При цьому подібні пікіровки преси та Білого дому типові і для попередніх адміністрацій. Наприклад, кореспонденти Білого дому конфліктували з адміністрацією Барака Обами, яка часто допускала на зустрічі президента лише його особистого фотографа, а іншим журналістам роздавала вже готові фото з Білого дому.

Російського посла Сергія Кисляка протягом довгого часу зображували в американських ЗМІ як «провідника російського впливу». Радник Трампа з національної безпеки Майкл Флінн пішов у відставку після того, як Білий дім оголосив, що Флінн в повному обсязі розповів спецслужбам США про зміст бесіди з Кисляком.

Крім того, генпрокурор Джефф Сешнс взяв самовідвід від розслідування «російських зв'язків» оточення Трампа після того, як стало відомо про зустрічі Сешнс з російським послом в бутність Сешнс сенатором.

Також американські ЗМІ з посиланням на анонімні джерела в спецслужбах називали Кисляка «співробітником розвідки» і «вербувальником», що було з обуренням сприйнято МЗС РФ і викликало критику навіть у середовищі американських дипломатів.

Адміністрація президента США Барака Обами в кінці грудня 2016 року ввела санкції проти дев'яти російських установ, підприємств і фізичних осіб, в тому числі проти ГРУ і ФСБ, за нібито «втручання у вибори» і «тиск на американських дипломатів», що працюють в Росії. Також США закрили доступ до двох житлових комплексів - так званих заміських «дач» постпредства РФ в Нью-Йорку і посольства РФ у Вашингтоні, які є російською дипломатичною власністю. Крім цього персонами нон грата були оголошені 35 російських дипломатів.

Росія неодноразово спростовувала звинувачення американських спецслужб в спробах вплинути на вибори в США, а прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков називав їх «абсолютно голослівними».

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%