Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Кудрін розповів про п'ять небезпечних міфів про розвиток економіки Росії

Понеділок, 22 травня 2017 13:15

Керівник Центру стратегічних розробок (ЦСР) Олексій Кудрін позначив п'ять ідей, які, з його точки зору, не можна використовувати при проведенні майбутніх економічних реформ в Росії, повідомляє RNS з посиланням на «Комерсант».

Перший міф, за словами Кудріна, полягає в тому, що ЦБ повинен відмовитися від таргетування інфляції як свого основного завдання, так як інфляція в країні носить в основному немонетарний характер, і з нею можна впоратися обмеженням монопольних тарифів. На думку Кудріна, фактори інфляції, які зазвичай відносять до немонетарних (зростання тарифів природних монополій, девальвація валюти, інфляційні очікування), так чи інакше носять монетарний характер.

«Зростання тарифів безпосередньо корелює зі зростанням грошової маси в попередній рік, тому інфляція на ринку споживчих товарів, спровокована індексацією тарифів, є результатом попередньої грошової політики ЦБ», - пише Кудрін.

Другий міф полягає в тому, що економічне зростання можна підштовхнути за допомогою розширення грошової пропозиції, так як він стримується недостатністю грошей. Насправді, пише Кудрін, монетизація та інші показники розвитку кредитних відносин «визначаються не жорсткістю або м'якістю грошової політики, а здатністю самої фінансової системи генерувати ресурси».

«Наш відносно низький рівень монетизації є не причиною слабкості фінансової системи, а її наслідком», - додає Кудрін.

Згідно з третім міфом, економічне зростання може допомогти розігнати незавантажені виробничі потужності, які можна активізувати пом'якшенням грошово-кредитної політики. Кудрін вважає, що навіть якщо окремі вільні потужності є, «не можна «стріляти» по ним з важкої монетарної артилерії», так як це збільшить ризик загального розгону інфляції. На його думку, теоретично можливо використовувати адресні субсидії, але це може привести до того, що підприємства, які отримують пільгове фінансування, будуть позбавлені стимулів до підвищення ефективності.

Четвертим міфом Кудрін називає думку, згідно з якою темпи зростання економіки може збільшити аналог політики «кількісного пом'якшення», тобто надання додаткової ліквідності на пільгових умовах. Кудрін наводить як приклад США, Японію і Британію, де проводилася подібна політика, але зазначає, що ці країни спочатку жили в умовах низької інфляції і зіткнулися із загрозою дефляції.

«У нашій економіці нічого подібного немає, тому вітчизняний варіант такої політики лише неминуче прискорить інфляцію і збільшить тиск на рубль в результаті «вихлюпування» додаткових грошей на валютний ринок», - пише Кудрін.

П'ятий міф полягає в тому, що зростання економіки може сприяти режим регульованого обмінного курсу ЦБ, який зніме з російських компаній валютні ризики. Кудрін вважає, що такий режим може забезпечити ілюзію стабільності, але в середньостроковій перспективі призведе до кризи платіжного балансу.

 «При розробці стратегії економічного зростання необхідно робити акцент на його стійкості. Елементами стратегії не можуть бути заходи, що дають позитивний ефект лише в короткостроковій перспективі, але створюють в економічній системі деформації, що заважають її здоровому розвитку», - робить висновок Кудрін.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%