Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

З 1 червня водії з іноземними правами будуть відсторонені від роботи в РФ

П'ятниця, 26 травня 2017 15:15

Закон, що забороняє працювати професійними водіями на території РФ водіїв з іноземними правами, вступить в силу з 1 червня, ніякої відстрочки не буде. Про це повідомив ТАСС перший заступник голови комітету Держдуми з держбудівництва та законодавству В'ячеслав Лисаков («Єдина Росія»).

У 2013 році в Росії був прийнятий закон, що встановлює заборону на залучення в якості водіїв при здійсненні підприємницької та трудової діяльності осіб, які не мають водійських посвідчень, виданих в РФ. Вступити в дію ці норми повинні з 1 червня цього року. Для отримання російських прав закон наказує водіям проходження трьох обов'язкових іспитів: одного теоретичного і двох практичних (на автодромі і в умовах міського руху). 17 травня Держдума прийняла в першому читанні законопроект, який подовжує термін обміну національних прав на російські на рік - до 1 червня 2018, однак на друге читання документ не був винесений.

«З 1 червня водії, які мають іноземні права, повинні бути відсторонені від роботи, тобто вони не будуть мати права займатися перевезеннями, ніякої відстрочки (вступу закону в силу) немає», - заявив Лисаков.

Він пояснив, що граничний термін обміну прав для іноземних водіїв вже неодноразово переносився. За словами парламентарія, це відбувалося, наприклад, тому що «не були готові органи виконавчої влади, адже, щоб здати на права водіїв вантажівок, потрібні необхідні майданчики, спеціальний транспорт». «Ми переносили, в тому числі після повернення Криму до Росії», - додав Лисаков. І в цьому році, зазначив він, «також було прийнято рішення профільним комітетом (Держдуми) відкласти на рік» вступ закону в силу.

«Але по ряду об'єктивних і суб'єктивних причин питання затягнулося, ми просто процедурно не встигаємо прийняти (законопроект) у другому і третьому читаннях», - визнав Лисаков.

Можливі наслідки.

За словами парламентарія, в зв'язку з тим, що термін обміну національних водійських прав на російські продовжений не буде, «на жаль, втратять роботу численні водії-іноземці». «Тому що у нас і в громадському транспорті зайнята величезна кількість громадян з інших країн, де зарплати несерйозні, у вантажоперевезеннях - десятки тисяч», - зазначив він.

У зв'язку з цим, продовжив депутат, «постраждають насамперед громадяни РФ». «Питання забезпечення пасажиро- та вантажоперевезень зараз під серйозною загрозою», - констатував Лисаков.

Він нагадав, що була задумка прийняти даний законопроект відразу в трьох читаннях, але розгорілася дискусія. «Усі терміни полетіли тепер. Було сплановано на сьогодні друге і третє читання, але ми вже вийшли з регламенту, тому з 1 червня закон, на жаль, вступить в силу», - зазначив він.

У подібній ситуації, на думку Лисакова, органам виконавчої влади необхідно буде в максимально короткий термін забезпечити можливість обміну документів. «МВС перш за все і органи виконавчої влади суб'єктів повинні будуть негайно налагодити роботу по перездачі прав і прийому іспитів. Іншого нічого не залишається», - зазначив він.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%