Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ: Казахстан копіює російське ТБ, але випереджає його за рівнем трешу (відеодобірка)

Вівторок, 30 травня 2017 10:15

Казахстан - один з найбільших телевізійних ринків пострадянського простору, проте в Росії про нього нічого невідомо. А між тим казахстанське телебачення здатне вразити навіть найвибагливішого глядача. Якщо комусь здається, що російські телевізійники в гонитві за рейтингами пробивають дно - вони явно не бачили казахстанських передач, пише російське видання «Лента.ру».

Кореспондент «Лента.Ру» постарався абстрагуватися від політики і подивився, як в Казахстані дивують і обманюють телеглядачів і чому, що б вони не робили, виходить погана калька з російського ТБ.

Про журналістику.

«Це сенсація. В інтересах батьківщини ми показуємо її зараз»

За столом у телевізійній студії, оформленої в стилі російського Першого каналу, сидять троє ведучих. Ось-ось вони представлять неймовірну і «абсолютну», за їхніми словами, сенсацію.

«Дивіться всі! Пам'ятайте, ми повідомляли, що організаторам незаконних мітингів (в зв'язку з проблемою приватизації землі - прим. «Лента.Ру») платять замовники? Пам'ятаєте? Тоді стільки шуму було, до сих пір шумлять деякі особливо специфічні люди», - один з ведучих явно погано вивчив текст, але все одно сіє інтригу і готує глядачів до чогось грандіозного, пише видання.

«Одні питали, де беруть гроші, інші запевняли, що нічого не брали. Дуже дивно, до речі», - збиваючись, продовжує він. «Ви хотіли побачити особисто? - бадьоро підхоплює його колега. - Ось вам відеопідтвердження. В інтересах батьківщини ми показуємо його зараз».

А далі на екрані миготять чиїсь ноги, руки з купюрами по 100 доларів, знову ноги і руки, передають гроші в інші руки. На цьому сенсація закінчується.

«Все побачили? Якщо побачили, обов'язково розповсюдьте відео серед мешканців вашого ЖЕКу», - чомусь радить розпалений ведучий і знову показує «сенсацію».

Таким незвичайним способом Перший каналу Казахстану «Євразія» відповів на випади в бік своєї ведучої Айміри Шаукентаєвої, яка в одному з випусків заявила, що організатори «земельних мітингів» виплачували від 50 до 150 доларів за участь в неузгоджених акціях, не показавши при цьому доказів. Через два тижні ведучі пред'явили «бомбу» на підтвердження її слів.

Про жарти на телебаченні.

Шаукентаєва - відома телеведуча і за сумісництвом шеф-редактор інформаційного мовлення Першого каналу в Казахстані. Вона веде програму «Аналітика», але в мережі прославилася нестримним бажанням потрапити в кадр, пише «Лента.ру».

З 2016 року в інформаційному блоці каналу з'явилася розважальна вставка «підглядати разом», де протягом хвилини глядачам показують, як співробітники каналу поводяться поза ефіром.

Шаукентаєва - зірка цих коротких сюжетів. Вона то самозабутньо фарбує губи за секунди до ефіру, то дає настанови дикторові, то кулею вибігає з кадру, то стає об'єктом пародії.

За межами Казахстану Шаукентаєва стала відома після дивного ролика, в якому вона нібито відповідала на бліц-питання Володимира Познера. Стилістично підводка до відео нагадувала анонс попередньої «сенсації» про організаторів мітингів, тому глядач дещо напружився і не знав, чого очікувати.

Більшість подумало, що ведуча стала героїнею «Познера», але ні - той не кликав її в гості. Навіщо знадобилося монтувати ролик і в чому його сакральний зміст, казахстанські телевізійники так і не пояснили.

Мабуть, хотіли пожартувати, але специфічний гумор ніхто не оцінив. Крім того, канал для чогось зіпсував відносини з Познером, який навіть не підозрював його існування і теж не вловив гумору.

«Це абсолютний фейк від початку до кінця, - прокоментував журналіст історію з роликом виданню Kaztoday. - Очевидно він - цей фейк - відображає рівень достовірності інформації на Першому каналі Казахстану», - заявив Володимир Познер».

Чи то після цього випадку, то чи через усвідомлення згубності картини в цілому, в лютому 2017 року міністр інформації і комунікацій республіки Даурен Абаєв закликав телеканали підвищувати професіоналізм своїх співробітників.

За його даними, глядачів дратує велика кількість реклами, відсутність оригінального контенту і низький рівень підготовки журналістів. Міністра обурило, що країна витрачає чималі гроші для переходу на цифрове мовлення, але рівень телепроектів залишає бажати кращого.

Подолати неуцтво на ТБ Абаєв запропонував з допомогу KPI, а бажаючим влитися в ряди телевізійників пообіцяв жорстку кастинг.

«Нашим телеканалам варто всерйоз задуматися про це і проводити необхідні заходи для утримання і завоювання глядача», - уклав чиновник.

Власне, деякі з них і без зайвих нагадувань борються за увагу аудиторії будь-якими способами.

Наприклад, програма «Наша правда» на KTK регулярно підкидає глядачам щось шокуюче. В одному з випусків ведучий і його гості розбиралися, хто такі андрогіни, а головним героєм іншого випуску став 54-річний Олександр Васильєв з Костанайської області, особа якого знівечена страхітливою пухлиною.

Вразливим людям від перегляду цього відео краще утриматися.

«Наша правда» взагалі любить сюжети не для людей зі слабкими нервами (про що ввічливо сповіщає в анонсі випуску) в дусі програми «Я соромлюся свого тіла».

З початку року гості студії вже смакували історію пацієнтки, що позбулася ока після походу до стоматолога, і жінок, які страждають від того, що у них спотворене обличчя.

По суті, «Наша правда» - аналог російської «Пусть говорят», а її герої в основному маргінали, які опинилися у важкій життєвій ситуації, йдеться в статті.

«Це саме скандальне шоу Казахстану! Ще б пак, адже на знімальному майданчику може статися все що завгодно», - підстьобують інтерес автори програми.

І правда: побратим Малаховського шоу намагається не вдарити в бруд обличчям перед старшим братом, а іноді і випереджає його по загостренню пристрастей. Тут є місце і запеклим суперечкам, і масовим бійкам.

В одному з випусків гість студії, казахський художник Канат Ібрагімов, вирішив показати, наскільки йому байдуже думка оточуючих, зняв штани і повернувся до камери задом.

Для повноти образу «самому скандальному шоу Казахстану» бракує куражу російської публіки в студії, яка при будь-якій зручній можливості готова закидати камінням героїв, чия поведінка виходить за рамки суспільної моралі. Казахстанська аудиторія виглядає куди більш вихованою, спокійною і навіть нудною, вважає автор статті.

Вечірній Нурлан і колишні кавеенщики.

Є в Казахстані і свій бюджетний варіант «Вечірнього Урганта» (який, звичайно, і сам є калькою з американських вечірніх розважальних шоу) - «Нічна студія». Її ведучий Нурлан Коянбаєв - колишній капітан збірної КВН «Астана.KZ».

У «Нічну студію» приходять не селебріті світового рівня, а в основному місцеві і російські зірки - Саті Казанова, співачка Валерія або Мітя Фомін.

Зате в кінці 2016 роки програму відвідав президент республіки Нурсултан Назарбаєв. Розмова з ним тривав близько 10 хвилин. Глава держави перебував у гарному настрої, жартував, зізнався, що телевізор дивиться, але називати улюблені канали та телепередачі відмовився, пославшись на те, що «нікого не хоче образити».

Позитивна інформація по ТБ приносить йому заспокоєння, сказав казахстанський лідер, а головне завдання телевізійників - навчати і виховувати.

Через кілька місяців колишній кавеенщик був призначений генеральним продюсером РТРК «Казахстан» - аналог ВГТРК. Як і в Росії, кавеенщики Казахстану правлять на ринку ситкомів: за їхньою участю запустилися десятки рейтингових серіалів.

Якщо вірити місцевим ЗМІ, телевізійний ринок Казахстану - третій за величиною після російського та українського - сьогодні переживає серіальний бум.

Казахстанський Голлівуд.

Довгий час при відсутності власного широкого телесеріального виробництва казахстанські глядачі вибирали між індійськими, турецькими, корейськими і російськими серіалами.

Американські серіали в Казахстані не прижилися: рейтинг «Доктора Хауса» на каналі «Хабар» виявився нижче будь-якої іншої кінопродукції.

Після довгих міркувань про необхідність свого виробництва з 2012 року місцевий серіальний продакшен почав піднімати голову. Зараз в Казахстані випускаються десятки багатосерійних фільмів різної якості і ступеня драматизму.

До створення мильних опер нерідко залучають фахівців з Росії - можливо, тому в деяких серіалах крізь густий національний колорит проглядає акцент «Росії 1».

У центрі популярного серіалу «Червоне яблуко» - історія ремісника Рустема, який після смерті брата за казахським звичаєм бере в дружини його овдовілу дружину. Однак прогодувати сім'ю він не в силах.

«Не дивлячись на труднощі долі, члени сім'ї не впадають у відчай і намагаються разом вирішити проблеми», - обіцяють творці проекту. Серіал хоч і рясніє мильними кліше (картинні сльози, гнів і лють), однак виконаний досить непогано, зазначає автор статті.

Є у фонді казахстанського телебачення і свої «Реальні пацани». Ситком «Втеча з аулу» розповідає про чотирьох друзів - Куче, Сапоге, Ерболе и Жирном, які перебираються з селища в місто, де стикаються з незнайомими раніше проблемами.

Як і в «Реальних пацанах», тут експлуатується тема необтесаної гопоти, які насправді - хороші хлопці. Інший молодіжний ситком - «Вузери» - калька з російського «Універ».

Деякими серіалами казахстанські телевізійники особливо пишаються. Нещодавно на центральному телеканалі Казахстану вийшов серіал «Знаєш, любить ...» про життя футболіста на ім'я Дамір.

Він палко закохується в дочку багатого чоловіка, спортсменку Динару. Однак в їх відносинах все не так просто. Незважаючи на те що в спортивній кар'єрі Дамір терпить невдачі, навіть заради Дінари він не хоче залишити спорт. Автори анонса на телеканалі «Казахстан» обіцяють, що серіал неодмінно буде касовим.

Місцеві телевізійники зізнаються: їх канали лають тільки тому, що вони поступаються російським.

«Наше телебачення не порівнюють з телебаченням Киргизії, Узбекистану, Таджикистану або Білорусії, та й ніколи не будуть порівнювати, тому що наше телебачення за якістю на голову вище всіх перерахованих», - в жовтні 2016 року писав генеральний директор Першого каналу «Євразія» Сергій Кисельов .

Однак поки російський рівень - недосяжна вершина для колег з Казахстану: «Телебачення - іграшка дорога <...> На виробництво тільки однієї серії якісного серіалу витрачається в середньому понад сто тисяч доларів. А один випуск масштабного ток-шоу коштує понад 80 тисяч. Звичайно, такі бюджети і не снилися нашим телеканалам», - підсумовує топ-менеджер.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%