Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Уряд РК підготував пакет заходів з розвитку спеціальних економічних зон

Вівторок, 06 червня 2017 11:45

На засіданні Уряду, під головуванням Прем’єр-міністра РК Бакитжана Сагінтаєва розглянуто комплекс заходів щодо вирішення системних проблем розвитку спеціальних економічних зон в Казахстані, повідомляє Хабар 24 з посиланням на primeminister.kz.

Міністр з інвестицій та розвитку РК Женис Касимбеков доповів, що за підсумками аналізу діяльності СЕЗ виявлено ряд системних проблем, серед яких низькі темпи будівництва інфраструктури, низька ефективність роботи органів управління, проблеми із застосуванням пільг, тривалі терміни отримання земельних ділянок і галузеві обмеження в СЕЗ.

З метою наповнення і підвищення якості проектів розробляється стратегія подальшого розвитку і наповнення кожної СЕЗ. Крім цього для керуючих компаній при акіматі планується передбачити бюджетну програму, за якою акімати фінансуватимуть їх діяльність на початковому етапі розвитку, тобто до наповнення критичної маси інвесторів на СЕЗ (3-5 років).

Крім того, планується оптимізувати механізми податкового адміністрування учасників ВЕЗ для надання податкових та інших пільг. Також в даний час в Парламенті РК знаходиться законопроект, який дозволить прискорити прийняття рішень по новим проектам, не включених до пріоритетних видів діяльності. Планується також передбачити спрощений порядок отримання земельних ділянок та інших дозвільних документів.

За даними Міністерства з інвестицій та розвитку РК, в країні створено 10 ВЕЗ в сфері обробної промисловості з різною галузевою спрямованістю. Режим ВЕЗ дозволив заснувати логістичний кластер останнього покоління «Хоргос - Східні ворота», створити залізничне машинобудування в Астані, відродити текстильну промисловість в СЕЗ «Оңтүстік» і закласти основи хімічного і нафтохімічного кластера в СЕЗ «Хімпарк Тараз» і «Нинти».

Сьогодні, на територіях СЕЗ запущено 154 проекту, вкладено 651 млн тенге інвестицій, створено понад 11 600 робочих місць. У вигляді податків в бюджет повернуто понад 107 млрд тенге. На один бюджетний тенге витрат на інфраструктуру учасники вклали понад 2 тенге інвестицій. У поточному році планується запуск ще 24 проектів зі створенням 3 тис. нових робочих місць.

Позицію бізнес-спільноти по заданій темі озвучив голова Правління НПП «Атамекен» Аблай Мирзахметов. З доповідями також виступили акім Мангістауської, Південно-Казахстанської, Карагандинської, Павлодарської, Кизилординській областей і міста Алмати. Голова правління ФНБ «Самрук-Казина» Умірзак Шукеєв доповів про хід будівництва інфраструктури в СЕЗ.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%