Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані запропонували ввести податок на розкіш

Середа, 14 червня 2017 14:45

У Казахстані відбулася легалізація капіталу, яка наочно показала реальний масштаб розшарування в рівнях прибутку населення.

Парламентська фракція «Народні комуністи» пропонує в новому профільному кодексі ввести податок на розкіш, передає Today.kz. З відповідним запитом до прем’єр-міністра Казахстану на пленарному засіданні палати звернувся депутат мажилісу Айкин буди.

Він зазначив, що минула в Казахстані легалізація капіталу наочно показала реальний масштаб розшарування в рівнях доходу населення.

"По всій країні з економічно-активним населенням майже в дев'ять мільйонів чоловік для легалізації грошових коштів було відкрито лише 11 800 рахунків. На них надійшло 4,1 трильйона тенге, тобто середній розмір по одному рахунку склав 347 мільйонів тенге. Це в 2 500 разів перевищує офіційну середньомісячну заробітну плату в Казахстані і в 4 300 разів перевищує розмір середнього доходу на душу населення ", - навів депутат дані.

За словами Айкин Конурова, "таке різке розшарування в доходах супроводжується розшаруванням в рівні витрат".

"В той час коли населення економить на всьому, зростає рівень продажів дорогих автомобілів, нерухомості, предметів розкоші. Парадоксально, що при такому нерівність в доходах і споживанні у нас існує рівність в системі оподаткування, що призводить до економічної і соціальної незатребуваності", - зазначив депутат

Представник комуністів зазначив, що плоска шкала податку на доходи фізичних осіб зіграла свою роль на певному історичному етапі. Зараз же, "з огляду на проведену легалізацію капіталу, необхідно здійснити перехід до прогресивної шкали оподаткування фізичних осіб і підвищити ставки податків на надприбутки".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%