Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Палаті представників обговорили втручання РФ у вибори в США

Четвер, 22 червня 2017 10:15

У слуханнях взяв участь колишній міністр внутрішньої безпеки США Джей Джонсон.

У Комітеті з розвідки Палати представників Конгресу пройшли слухання, присвячені втручанню Росії в президентські вибори 2016 року. У центрі уваги перебували дії, що представляють загрозу для електоральної інфраструктури, пише Голос Америки.

В якості свідка в слуханнях брав участь колишній міністр внутрішньої безпеки США Джей Джонсон. В ході засідання екс-міністр підкреслив, що кібератаки на США були організовані президентом РФ Володимиром Путіним.

 «У 2016 році російський уряд за особистою вказівкою Володимира Путіна, організувало кібератаки на нашу країну з метою вплинути на хід наших виборів, - заявив Джей Джонсон. - Зараз головним питанням для президента і Конгресу є наступний: що ми можемо зробити для того, щоб захистити американців та їх демократію від таких дій в майбутньому ».

У письмовій заяві, переданій в Комітет з розвідки напередодні слухань, екс-міністр перерахував кілька своїх публічних заяв, зроблених в минулому році. У цих виступах Джонсон не тільки згадував про кібератаки, а й наполягав на тому, щоб система голосування в США була офіційна визнана «державним об'єктом особливої ​​важливості». Це рішення дозволило б владі штатів розраховувати на оперативну допомогу федеральних структур.

Однак, за твердженням екс-міністра, ця ініціатива викликала негативну реакцію чиновників, які визнали, що міністерство внутрішньої безпеки намагається втрутитися у внутрішні справи штатів.

Відповідаючи на питання конгресменів, Джонсон уточнив, що втручання Росії «не змінило результату виборів», але, тим не менш серйозно вплинуло на політичну ситуацію в США.

«Замість того, щоб займатися проблемами державного управління, ми обговорюємо розслідування про втручання Росії в наші вибори», - сказав екс-міністр.

Він також пояснив, чому адміністрація Обами вирішила не робити публічних заяв про хакерські атаки. За словами Джонсона, і він сам, і лідери спецслужб США виступали з подібними заявами, але адміністрація президента «не хотіла в розпал дуже напруженої виборчої кампанії займати позицію будь-якої зі сторін».

Як особливо підкреслив Джей Джонсон, йому і раніше доводилося стикатися зі спробами іноземних держав організувати кібератаки проти США, але події 2016 року стали для нього «безпрецедентними».

«Я думаю, що масштаб і цілі (атак), які вони організували, були безпрецедентні», - підкреслив Джонсон.

В ході інших слухань співробітник Міністерства внутрішньої безпеки Джанет Менфра сказала сенатському комітету з розвідки, що у відомства є докази спроб Росії втрутитися в роботу пов'язаних з виборами систем в 21 з 50 штатів США.

За словами Джонсона, 36 штатів прийняли допомогу від федерального уряду, щоб перешкодити російським зусиллям, в той час як багато штатів відмовилися від федерального контролю над їхніми виборчими системами.

Джонсон заявив: «У мене немає інформації про те, що результати голосування були змінені або яким-небудь чином підтасовані». За його словами, у нього також немає інформації про те, чи існував нелегальний змову між передвиборчим штабом Трампа і Росією з метою допомогти йому виграти вибори.

Як заявив Джонсон, російські хакери «сканували і зондували бази даних про виборців» в системах штатів, вишукуючи в них вразливі місця. У США вибори децентралізовані: кожен з 50 штатів і тисячі місцевих органів влади самостійно стежать за реєстрацією виборців. Подача і підрахунок голосів також відбуваються на місцевому рівні.

На слуханнях в Сенаті представник контррозвідувального департаменту ФБР Білл Прістап запропонував пояснення російського втручання у вибори. за його словами, після розпаду СРСР Росія не змогла повністю відновити свій колишній статус. «США дуже сильні і мають занадто багато союзників, щоб Росія захотіла вступати з нами в військовий конфлікт. Отже, в надії відновити колишнє становище, Росія вирішила спробувати послабити нас і наших союзників. Одним із способів зробити це вона обрала не силу, а вплив », - вважає він. За словами Прістапа, Росія «використовувала інформацію в спробі підірвати легітимність нашого електорального процесу. Однією з її головних цілей було посіяти розбіжності і підірвати ключовий принцип демократії: чесні і вільні вибори ».

Джонсон також додав, що, на його думку, Росія буде активізувати свої зусилля по втручанню в американську виборчу систему. «Недобросовісні гравці постійно стають все більш винахідливими, наполегливими і агресивними», - сказав він.

Він закликав чинного міністра внутрішньої безпеки Джона Келлі зробити безпеку виборів одним із пріоритетів, поряд з боротьбою з тероризмом.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%