Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На чверть зріс обсяг послуг на рекламному ринку в Казахстані

Понеділок, 26 червня 2017 11:19

У Казахстані з початку 2017 року збільшився попит на послуги рекламних і маркетингових компаній. У той же час чисельність працівників, зайнятих в цій сфері і середній розмір зарплати, навпаки, скорочуються, передає Today.kz з посиланням на Energyprom.kz.

За підсумками першого кварталу 2017 року обсяг послуг в шалузі реклами і вивчення ринку склав 34,3 мільярда тенге - на 24,9 відсотки більше, ніж роком раніше.

За інформацією агентства, найбільше зростання попиту на рекламу і маркетинг відзначений в столиці - обсяг послуг збільшився за рік відразу в 2,7 рази - до 2,8 мільярди тенге, частка Астани в загальному обсязі ринку в РК зросла з 3,8 відсотки в першому кварталі 2016 року до 8,2 відсотки в січні-березні поточного.

Також в 2,7 рази зріс обсяг послуг і в Мангістауської області - до 176,7 мільйона тенге. Приріст на 63-64 відсотка відзначений в ЗКО і Павлодарської області. Всього зростання констатується в восьми регіонах.

Основна зона генерації рекламних і маркетингових сервісів - Алмати - також в прирості (на 23,2 відсотка) до 27,9 мілліара тенге - це 81,3 відсотка всього ринку.

У багаторічній динаміці, після стагнації сектора в 2014 році і зниження обсягів в 2015-му, 2016 й показав різкий приріст - відразу 19,7 відсотка.

Примітно, що незважаючи на зростання цікавості ринку до послуг в секторі, платити рекламникам і маркетологам стали менше: середньостатистичні зарплати скоротилися за рік на 10,4 відсотки - до 153,8 тисяч тенге за підсумками першого кварталу. Для порівняння, в середньому по РК зарплати збільшилися на 5,6 відсотка.

У плані працевлаштування в області реклами і вивчення ринкової кон'юнктури оптимізму також не спостерігається. Облікова чисельність працівників скоротилася до 978 чоловік - це 30,1 відсотка за рік. Для порівняння, в середньому по РК списки співробітників виросли на 0,8 відсотка.

Спад в галузі реклами та маркетингу в Казахстані спостерігається вже третій рік. Починаючи з 2014 року скорочується середньооблікова чисельність співробітників і число компаній.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%