Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Вибір Трампа: що відомо про майбутнього директора ФБР

Вівторок, 27 червня 2017 17:27

Новим директором Федерального бюро розслідувань (ФБР) може стати 50-річний Крістофер Рей - блискучий юрист, який працював на високих посадах в Міністерстві юстиції США при президенті Джорджа Буша - молодшого. Президент США Дональд Трамп вніс його кандидатуру на затвердження Сенату Конгресу США 26 червня. А за три тижні до цього охарактеризував Рея як людини бездоганної репутації. Саме така людина зараз потрібен у Вашингтоні, пише інформаційне агенство ТАСС.

Крістофер Ашер Рей народився в 1967 році. Він закінчив Єльський університет в 1989-му і отримав ступінь доктора юриспруденції в юридичній школі Єльського університету в 1992 році. У студентські роки він був головним редактором університетського видання Yale Law Journal, протягом року стажувався в якості клерка у судді апеляційного суду Дж. Майкла Латтіга. У 1993 році Рей почав займатися юридичною практикою в Атланті (штат Джорджія), а через чотири роки став працювати в прокуратурі США в Північному окрузі Джорджії. З 2001 року він служив в офісі Головного управління юстиції США в якості помічника заступника генерального прокурора, а потім - в якості першого помічника заступника генерального прокурора.

З 2003 по 2005 рік він займав посаду помічника міністра юстиції США у кримінальних справах в адміністрації Джорджа Буша - молодшого. Його кандидатуру на цю посаду одноголосно затвердили всі члени Сенату США. Безпосереднім начальником Рея в той час був не хто інший, як Джеймс Коми - на той момент заступник генерального прокурора США, а згодом - директор ФБР. На посаді помічника міністра юстиції США у кримінальних справах Рей розслідував ряд гучних справ - як внутрішньодержавних, так і міжнародних. Рей керував розслідуваннями, судовими переслідуваннями і розробкою політики в таких областях кримінального права, як шахрайство з цінними паперами, корупція, порушення торгових санкцій, злочини, пов'язані з банківською таємницею і відмиванням грошей. Зокрема, в його веденні було "справа Enron" - американської енергетичної компанії, що збанкрутувала в 2001 році. В ході розслідування з'ясувалося, що фірма фальсифікувала звітності, вводячи в оману інвесторів, а також використовувала різні фінансові та офшорні схеми.

Пішовши з держслужби, Рей перейшов в приватний сектор і до сьогоднішнього дня працював партнером юридичної фірми King & Spalding. Там він головує в групі, яка спеціалізується на особливих питаннях і урядових розслідуваннях. Серед його клієнтів - компанії зі списку Fortune 100, кілька міжнародних фармацевтичних і енергетичних компаній. В якості адвоката Рей представляв інтереси губернатора штату Нью-Джерсі Кріса Крісті під час скандалу, який отримав в пресі назву Bridgegate ( "Міст-гейт", за аналогією з Уотергейтським справою). У 2013 році соратники Крісті розпорядилися перекрити кілька смуг мосту Джорджа Вашингтона, який з'єднує штат Нью-Джерсі з Нью-Йорком, в помсту за відмову мера міста Форт-Лі Марка Соколіча підтримати кандидатуру їх начальника на пост губернатора. Крісті вибачився за те, що сталося, заявивши, що нічого не знав про дії підлеглих. Пізніше Конгрес США ініціював розслідування можливого нецільового використання $ 2,2 млн федеральних коштів на рекламні ролики для залучення туристів з участю самого Крісті і його сім'ї. Але по результату слідства порушень знайдено не було.

Висуваючи кандидатуру Рея, Трамп назвав його людиною бездоганної репутації. Це підтверджують і високі нагороди, яких був удостоєний юрист: в 2005 році він був відзначений премією Едмунда Рендольфа, вищою нагородою Міністерства юстиції. У 2016 році він також отримав звання "Юрист року" в Атланті.

The New York Times зазначає, що Крістофер Рей - це "безпечний вибір" для Трампа, оскільки директор ФБР повинен бути неупередженим і рівновіддаленим від політичних конфліктів у Вашингтоні. До останнього моменту ще одним претендентом на цей пост залишався колишній конгресмен-республіканець Майк Роджерс - його кандидатуру, за даними NYT, підтримували і самі співробітники ФБР. Також розглядалася можливість призначення Джона С. пістолі, який шість років був заступником директора ФБР, коли відомство очолював Роберт Мюллер. Після того як Трамп особисто опитав кандидатів, вибір прийшовся на Рея.

Нагадаємо, що Трамп відправив колишнього директора ФБР Джеймса Комі в дострокову відставку 9 травня, підкресливши, що не задоволений його роботою. Комі був призначений на посаду керівника однієї з ключових американських спецслужб влітку 2013 року за попередньої адміністрації США на чолі з президентом-демократом Бараком Обамою.

Тепер на шляху Рея до крісла директора ФБР варто Сенат США.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%