Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Росії зростають комунальні платежі: як з 1 липня зміниться плата за послуги ЖКГ

П'ятниця, 30 червня 2017 12:15

У Росії з 1 липня індексують тарифи на комунальні послуги. В середньому, згідно з розпорядженням Кабміну, плата зміниться на чотири відсотки. Однак за фактом зростання в регіонах буде різним, і визначається воно здебільшого не стільки економічними розрахунками, скільки платоспроможністю населення, пише РИА Новости.

Щорічне підвищення розміру комунальних платежів затверджується урядом відповідно до прогнозу соціально-економічного розвитку країни на найближчі роки. На збільшення тарифів впливають зростання цін на газ і електроенергію, а також інфляція.

З 2012 року тарифи на комунальні послуги (електро- і газопостачання, опалення, водопостачання (гаряче і холодне) і водовідведення (каналізація)) підвищують з 1 липня. На думку влади, це повинно допомагати стримувати інфляцію. Тобто в період з 1 січня по 30 червня діючі тарифи є такими ж, як вони були станом на 31 грудня попереднього року. З другого півріччя дорожчають комунальні послуги. Тариф на житлові послуги також змінюється раз на рік, але це може статися як з 1 січня, так і з 1 липня в залежності від рішення КК або муніципалітету.

Плата за конкретну комунальну послугу складається з тарифу, помноженого на норматив споживання або показання приладу обліку (лічильника). Середній або максимальний індекс зміни розміру внесеної громадянами плати за всі комунальні послуги по суб'єктах затверджує уряд. Місцеві тарифні органи можуть встановлювати ставки нижче цього порога, що трапляється нечасто.

Найбільше збільшення середніх індексів зростання комунальних платежів з липня чекає Москву - на 7%; Санкт-Петербург, Якутію і Камчатку - на 6%. Мінімальні значення середніх індексів затверджені в Північній Осетії-Аланії - 2,5%, в Алтайському краї - 3,2%, в Дагестані і Кабардино-Балкарії - по 3,3%.

Вище, ніж в більшості інших областей, виростуть тарифи в Кемеровській області - на 5,9%, Тюменської області - на 5,4%, Приморському краї - на 5%, в Іркутській і Свердловській областях також на 5%. Середній індекс в Московській області збільшиться на 4%, в Ленінградській - на 3,8%.

Вважається, що індекс формується з урахуванням особливостей комунальної сфери регіону, а тому може відрізнятися по суб'єктам. На думку виконавчого директора НП "ЖКГ Контроль" Світлани Разворотневой, індекс просто підганяється під платіжні можливості населення. "Все наше тарифне регулювання не має ніякого відношення до економічних розрахунків і вирішення завдань щодо підвищення якості послуг. Логіка проста. З кого можна взяти побільше, наприклад, з москвичів і пітерців, для тих і підвищують", - прокоментувала експерт.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%