Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Секретна зустріч Трампа з Путіним. Зміст розмови

П'ятниця, 21 липня 2017 09:15

ЗМІ повідомили про таємну бесіду Трампа з Путіним за вечерею на G20.

Західна преса день за днем пише про таємну зустріч американського і російського президентів на G20.

У Кремлі сьогодні підтвердили, що на саміті "Великої двадцятки" була друга розмова між президентами Дональдом Трампом і Володимиром Путіним, але відмовилися розцінювати її як секретну.

Корреспондент.net розбирався в другій зустрічі Путіна і Трампа на саміті G20.

Ще під час саміту 8 липня американське видання BuzzFeed писало про тривалу розмову Трампа і Путіна під час вечері в Гамбурзі.

Однак тільки з 17 липня інші видання, такі як Reuters і The Hill, знайшли підтвердження цієї інформації у своїх джерел.

За їхніми даними, бесіда тривала близько години. Як розповів голова міжнародної консалтингової фірми Eurasia Group Іан Бреммер газеті The Hill, під час розмови був присутній тільки перекладач Путіна, що є порушенням протоколу нацбезпеки США.

"Була дуже довга вечеря, близько 3,5 години. Посеред неї Трамп встав і на очах у всіх пересів до Путіна, з яким проговорив близько години", - додав політолог.

На його думку, це може послабити довіру союзників до Вашингтону як гаранту їхньої національної безпеки по лінії НАТО.

Розмова в жартівливій формі

Першим на новину відреагував американський президент. У Twitter він назвав історію про секретну вечерю з Путіним фейковою і жахливою.

"Усі лідери G20, і їхні партнери по шлюбу, були запрошені канцлером Німеччини. І преса знала! ЗМІ з фейковими новинами стають чимдалі не чеснішими. Навіть вечеря, влаштована для провідних 20 лідерів у Німеччині, виглядає зловісною", - написав Трамп.

Незабаром Білий дім заявив, що повідомлення американських ЗМІ про таємну зустріч лідерів 7 липня є продовженням антиросійської істерії.

На запитання журналістів про те, чому про таку зустріч не розповіли раніше, представник Білого дому Сара Сандерс повідомила, що про участь у вечері було оголошено заздалегідь.

"Це була офіційна вечеря, вона була організована канцлером Німеччини. Понад 40 осіб було там. У них була коротка розмова під час офіційної вечері. Я не буду вдаватися в деталі. Було б вкрай ніяково, якби вони сиділи за вечерею і говорили одне з одним", - зауважила представник Білого дому.

На запитання, чи обговорювали лідери питання санкцій, вона знову озвучила заяву Білого дому про те, що лідери обговорювали тільки санкції, пов'язані з втручанням Росії у вибори США.

Пізніше Дональд Трамп сам розповів подробиці в інтерв'ю газеті The New York Times. Він сказав, що під час його неформальної зустрічі з Путіним говорив про усиновлення дітей.

Американський лідер заявив, що розмовляв з російським президентом, який сидів спершу біля першої леді США, близько 15 хв, переважно в жартівливій формі.

"Підходив час десерту. Я підійшов просто сказати привіт до Меланії та, ставши там, привітався з Путіним. Насправді це була розмова в жартівливій формі. Це була нетривала розмова, можливо, 15 хв. Ми просто говорили про все. Взагалі було дуже цікаво, ми говорили про усиновлення", - розповів Трамп.

Двадцятого липня американські ЗМІ опублікували відео, на якому видно, як Дональд Трамп жестами намагається привернути увагу Володимира Путіна.

Старший політичний оглядач газети The Washington Post Аарон Блейк припускає, що в Трампа і Путіна є справи, які потрібно було обговорити подалі від цікавих очей, у тому числі й від держсекретаря Тиллерсона, який був присутній на проведеній раніше того ж дня формальній зустрічі президентів, підкреслює він.

Блейк також не відкидає, що Трамп міг спеціально спровокувати галас у ЗМІ, щоб отримати із цього політичну вигоду, а саме отримати ще одну можливість назвати повідомлення журналістів фейковим, тим самим згуртувати навколо себе електорат, як це сталося під час президентських виборів у 2016 році.

Кремль нічого не скаже

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков 19 липня заявив, що Путін і Трамп протягом двох днів спілкувалися під час саміту G20 у Гамбурзі, але жодної таємничої зустрічі не було.

"Дійсно, вони мали можливості переговорити під час обіду, власне, продовжили певний обмін думками з тих тем, які були на двосторонній зустрічі, фігурували на порядку денному, але знову ж таки позиціювати це як якусь окрему зустріч, яку намагаються від когось приховати - це прояв тієї ж таки шизофренії", - вказав Пєсков.

Наступного дня, після того як Трамп розповів про тему бесіди, спікер Кремля заявив, що лідери обговорювали тему усиновлення.

"Можу підтвердити, дійсно, ця тема порушувалася. Більше нічого сказати не можу", - сказав Пєсков.

Причому тут діти

Нещодавно розгорівся скандал через зустріч Дональда Трампа-молодшого з російським юристом Наталією Весельницькою, яка, за повідомленнями ЗМІ, мала передати йому компромат на опонента його батька Гілларі Клінтон.

Згідно з The New York Times, Весельницька відома як противниця американського "закону Магнітського" і намагається пролобіювати його скасування. Саме цей закон став приводом для введення Росією заборони на усиновлення російських сиріт американцями.

Дональд Трамп-молодший розповів, що знайомий запропонував йому зустрітися з особою, яка володіє інформацією, що могла б виявитися корисною для кампанії його батька.

"Перед зустріччю я не знав її імені. Я попросив Джареда [Кушнера] і Пола [Манафорта] приєднатися, однак нічого їм не сказав про предмет зустрічі", - заявив він.

Дональд Трамп-молодший

"Після обміну люб'язностями жінка повідомила, що в неї є інформація про те, що якісь, пов'язані з Росією, особи фінансують національний комітет демократичної партії й підтримують Клінтон. Її заяви були розпливчастими, непевними й містили мало сенсу. Жодної додаткової інформації вона не надала", - додав син президента США.

Потім Весельницька почала розмову про програму усиновлення російських дітей американцями.

"Стало ясно, що це й було справжньою метою бесіди, а обіцянки надати потенційно корисну інформацію були просто приводом", - сказав Дональд Трамп-молодший.

Наталія Весельницька підтвердила факт зустрічі, але заявила, що на ній ніяк не обговорювалася президентська кампанія.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%