Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстанські банки йдуть з будівельної галузі

П'ятниця, 28 липня 2017 14:15

За останні п'ять років сума позик будівельним компаніям зменшилася на 27,7 відсотка.

Банки йдуть з будівельної галузі. Портфель кредитів в цьому секторі за рік зменшився на п'ять відсотків, майже 14 відсотків усіх позик обслуговуються із затримками платежів. Такі дані наводяться в дослідженні агентства Finprom.kz, передає Today.kz.

Банки негативно дивляться на профіль платоспроможності учасників будівельного ринку через різко збільшених обсягів прострочення за вже наданими кредитами. Кредитори воліють нівелювати свої ризики та скорочують обсяги кредитування галузі.

На кінець травня поточного року загальний обсяг банківських кредитів в будівництві склав 960,4 мільярда тенге. Це на 5,2 відсотка менше суми позик річної давності.

Всього за останні п'ять років сума позик будівельним компаніям зменшилася на 27,7 відсотка.

Фото -

В результаті зараз всього 7,6 відсотка банківських позик економіці представлено кредитами будівництва. Роком раніше цей показник становив 8,2 відсотка.

Зниження інтересу банків до галузі відбувається на тлі зростання ризику неплатоспроможності позичальників - обсяг простроченої заборгованості в кредитах за рік збільшився на 11 відсотків, частка їх у позиках галузі становить 13,9 відсотка.

Кредиторів також насторожує той факт, що за підсумками роботи в першому кварталі поточного року великі, середні та малі будівельні підприємства зафіксували збиток у 10,8 мільярда тенге проти 180,8 млрд тенге прибутку в січні-березні 2016 року.

Попри це, будівельна галузь в поточному році перебуває на піднесенні. За перший квартал 2017 року підприємства галузі виробили продукції та надали послуг на 7,1 відсотка більше, ніж рік тому. Зростання національної економіки за цей період був нижче, на рівні 3,6 відсотка.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.2%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.9%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.4%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%