Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У США розповіли, скільки неврахованих активів тримають в офшорах росіяни

Середа, 23 серпня 2017 10:15

Громадяни Росії тримають в офшорах невраховані кошти, еквівалентні 75% національного доходу - приблизно стільки ж, скільки зареєстровано активів всередині країни, вважають автори доповіді американської некомерційної організації Національне бюро економічних досліджень, пишуть Риа Новости.

"Згідно з нашими базовим оцінками, зосереджене в офшорах багатство склало на 2015 рік 75% національного доходу", - йдеться в доповіді. За даними Росстату, валовий національний дохід у 2015 році перевищив 81 трильйон рублів.

Таким чином, сума офшорних капіталів втричі перевершує офіційно заявлені валютні резерви.

В цілому за методикою авторів доповіді виходить, що росіяни тримають приблизно порівну активів всередині країни та в офшорах. При цьому автори доповіді відзначають, що кордони між різними формами неврахованих або недорахованих активів розмиті через відсутність прозорості в міжнародних фінансах.

"Але ми знаємо напевно, що масштаби накопиченого профіциту російської торгівлі та загальне не враховане багатство в 1990-2015 роках виключно високі - щонайменше 200% національного доходу Росії. Важче встановити, хто володіє цим неврахованих багатством і в якій формі", - йдеться в доповіді.

Автори відзначають, що Росія з початку 1990-х років демонструє торговий профіцит, в основному формується коштом експорту нафти та газу. Цей профіцит коливався від 5% національного доходу в 1993-1998 роках до 20% в 1999-2000 роках, а потім стабілізувався на рівні 10% національного доходу в рік, говориться в статті.

"Іншими словами, щороку протягом більш ніж 30 років російська економіка експортувала на 10% свого щорічного виробництва більше, ніж імпортувала. З огляду на, що початкова фінансова позиція країни була в 1990 році близька до нуля (дуже мало іноземних активів і дуже мало іноземного боргу ), це повинно було привести до масштабного накопичення іноземних активів російськими резидентами (урядом, домогосподарствами та корпораціями) ", - пояснюють аналітики.

"Парадокс в тому, що іноземні активи, накопичені Росією, дивно низькі: близько 25% національного доходу до 2015 року", - пишуть американські дослідники й роблять висновок, що відсутні активи зосереджені в офшорах.

Автори доповіді також оцінюють як дуже високий рівень нерівності в Росії, враховуючи, що зберігання коштів в офшорах є майже виключно багатим росіянам. Експерти вважають, що, хоча верхні категорії по доходах в Росії навіть вище, ніж в США, економічна нерівність зростає навіть швидше, ніж в КНР, не кажучи про інших колишніх соціалістичних країнах. За їхньою методикою виходить, що найбільш багаті 10% росіян володіють приблизно 45% національного доходу, а супербагаті 1% - приблизно 20% національного доходу. "Середні" 40% росіян володіють приблизно 39% національного доходу, а найбідніші 50% - лише 18% національного доходу, вважають автори. Таким чином, за їхніми підрахунками, найбільш багата десята частина росіян володіє приблизно втричі більшими активами, ніж найбідніша половина російських громадян.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%