Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Казахстан планує побудувати першу атомну електростанцію

Четвер, 31 серпня 2017 14:15

Казахстан в середньостроковій перспективі планує почати будівництво першої на своїй території атомної електростанції, заявив у четвер радник-посланник посольства Казахстану в РФ Марат Сиздиков, пишуть РИА Новости.

"Казахстан не відмовився від планів з розвитку атомної енергетики. У планах розвитку Казахстану - середньострокових і довгострокових - будівництво атомної електростанції", - сказав Сиздиков на прес-конференції на майданчику МІА "Росія сьогодні". Він додав, що будівництво об'єкта буде вестися під контролем МАГАТЕ.

"МАГАТЕ буде давати рекомендації по укладанню будь-яких контрактів на поставку різних комплектуючих, в тому числі й палива", - сказав Сиздиков.

Як зазначив дипломат, попри те, що від ядерного озброєння, що дістався "у спадок" від СРСР, відмовилися й інші колишні радянські республіки, "лише Казахстану вдалося витягти з цього максимальні репутаційні вигоди та зробити без'ядерний статус частиною свого міжнародного іміджу".

Сиздиков також повідомив подробиці плану з розміщення в Казахстані банку низькозбагаченого урану. За його словами, будучи одним з найбільших у світі виробників і експортерів урану, Казахстан прямо зацікавлений у повсюдному розвитку ядерної енергетики. "Логіка тут досить проста: чим більше країн захочуть мати реактори, тим краще для Казахстану. Наявність гарантій безперервних поставок у вигляді банку низькозбагаченого урану дає додатковий стимул розвитку мирних ядерних програм", - заявив дипломат.

На закінчення він підкреслив, що "Казахстан вже заявив про себе як про лідера в сфері ядерного нерозповсюдження", і створення такого банку буде додатковим фактором, який це підтвердить.

У 2016 році видобуток урану в Казахстані склала близько 24 тисячі тонн. Казахстан експортує весь видобутий уран, в основному за довгостроковими контрактами, через те, що країна не володіє власними атомними електростанціями. Китай залишається основним імпортером казахстанського урану, частка якої становить понад 50%.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%