Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Іпотечне кредитування зросло в Казахстані на 67 відсотків

Вівторок, 05 вересня 2017 14:15

В середньому казахстанці беруть в іпотеку близько 7 млн ​​тенге.

Іпотечне кредитування демонструє зростання в 62% за 7 місяців 2017 року стосовно аналогічного періоду минулого року, повідомляє Перше кредитне бюро.

У 2016 році обсяг іпотечного кредитування за січень-липень склав 124 млрд тенге, в поточному році за цей же період - 201 млрд тенге виданих позик. В середньому казахстанці беруть в іпотеку близько 7 млн ​​тенге.

Індекс кредитного здоров'я (ІКЗ), що розраховується Першим кредитним бюро, в липні майже не змінився і залишився на рівні 68 пунктів. При цьому частка "хороших" позичальників склала 67,9% (проти 67,5% минулого місяця), частка знаходяться в дефолт - 19,6%, а число позичальників так званої "сірої зони" знизилося з 12,8% до 12, 5%.

Роздрібне кредитування в Казахстані продовжує нарощувати темпи. За підсумками липня сукупна позичкова заборгованість за кредитами фізичних осіб досягла 4,92 трлн тенге проти 4,81 трлн тенге в червні. Таким чином за місяць ринок додав 2,3%, а на початок року приріст склав 6,2%.

На тлі зростання кредитного портфеля через нові видачі відзначається і деяке підвищення його якості: за підсумками липня 2017 року частка прострочених кредитів склала 17,2%, зменшившись за місяць на 0,1%.

На ринку бізнес-кредитування загальна позичкова заборгованість додала за місяць 0,7% і склала вже 15,8 трлн тенге. Частка прострочених кредитів (без урахування списаних за баланс) склала 20,3% проти 20,1% в червні.

При цьому на ринку споживчого кредитування третій місяць поспіль спостерігається підвищення активності. Зростання кількості кредитів, виданих в травні, становив 12,7% в порівнянні з попереднім місяцем. Крім цього зросли й обсяги кредитування.

На цьому тлі індекс кредитної активності (ІКА), що розраховується Першим кредитним бюро, продовжив зростати й досяг рекордних 30 пунктів, додавши за травень два пункти.

Індекс фінансової грамотності (ІФГ), також розраховується Першим кредитним бюро, також виріс за місяць (з 3,18 до 3,36). Основним фактором зростання ІФГ стало збільшення видачі прибуткових касових ордерів, які в травні оновили місячний рекорд і склали 30 700, це на 12% більше, ніж у квітні й майже в два рази більше ніж в травні минулого року.

17 серпня повідомлялося, що за підсумками червня обсяг іпотечних позик банків другого рівня Казахстану досяг рекордного показника - 1,01 трлн тенге. Це на 1,4% (або на 14,1 млрд тенге) більше, ніж місяцем раніше.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%