Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Правила перевірки водіїв на вміст алкоголю в крові змінилися в Казахстані

Понеділок, 11 вересня 2017 14:15

У Казахстані набрали чинності нові правила проведення медичного огляду, головним пунктом яких стала поява спеціальної шкали допустимого рівня проміле, передає Today.kz з посиланням на "Колеса".

Сам процес обстеження ніяк не змінився: на вимогу поліційного водій зобов'язаний пройти медичний огляд в разі, якщо його поведінка викликає підозру. Зробити це можна або прямо на місці за допомогою спеціального алкотестера, або проїхавши в наркологію й обстежитися у лікарів. Відмова від цієї процедури все також загрожує позбавленням прав.

Однак не всі водії знають, що градація алкогольного сп'яніння існує, і незначний вміст алкоголю в крові не є приводом для вилучення водійських прав.

У методичних рекомендаціях "Питання експертизи сп'яніння", затверджених міністерством охорони здоров'я, сказано, що при вмісті алкоголю менш як 0,3 проміле людина вважається тверезим. Такий показник може викликати ендогенний алкоголь, що утворюється в організмі в результаті внутрішніх хімічних реакцій, або ж фіксований - після приймання ліків на спирту.

Відомості, що позначають тяжкість сп'яніння:

Від 0 до 0,3 - відсутність впливу алкоголю;

Від 0,5 до 1,5 - легке сп'яніння;

Від 1,5 до 2,5 - сп'яніння середнього ступеня;

Від 2,5 до 3,0 - сп'яніння сильне;

Від 3,0 до 5,0 - важке отруєння алкоголем, може наступити смерть.

Також були прописані правила і законність застосування алкотестерів.

"При проведенні медичного огляду для встановлення факту вживання алкоголю і стану алкогольного сп'яніння проводиться кількісне дослідження повітря, що видихається на алкоголь. Дослідження повітря, що видихається на наявність алкоголю здійснюється з використанням технічних засобів вимірювання, офіційно зареєстрованих і застосовуваних в Республіці Казахстан", - йдеться в правилах.

Згідно з правилами, основою медичного висновку з питання стану, пов'язаного з вживанням алкоголю і психоактивних речовин, є дані клінічного обстеження у вигляді комплексної оцінки психічного і соматоневрологічних стану. Проведення лабораторного дослідження або експрес-тестування біологічних середовищ (кров або сеча при підозрі на алкогольне сп'яніння, сеча при підозрі на наркотичне чи токсікоманічне сп'яніння) є необхідним в наступних випадках:

1) неможливість повного огляду в зв'язку з тяжкістю стану людини;

2) при наявності сумнівів лікаря в комплексній оцінці стану сп'яніння (психічних, поведінкових, вегетативних і соматоневрологичних розладів);

3) у разі незгоди оглянутого з результатами висновку;

4) у випадках повторного огляду;

5) при встановленні факту вживання (будь-якого) психоактивної речовини та відсутності ознак стану сп'яніння (психічних, поведінкових, вегетативних і соматоневрологических розладів);

6) при дорожньо-транспортній пригоді або вчиненні правопорушення з наявністю постраждалих осіб.

У висновку виносяться наступні вердикти:

1) тверезий (а);

2) факт вживання психоактивної речовини, ознаки сп'яніння не встановлені;

3) алкогольне сп'яніння (легка, середня, важка ступінь);

4) стан сп'яніння (наркотичне, токсікоманіческое), викликане вживанням психоактивних речовин (наркотики - опіоїд, канабіноїди, кокаїн, седативні, снодійні речовини, психостимулятори, галюциногени, летючі розчинники);

5) стан сп'яніння, що виникає внаслідок гострої інтоксикації психоактивними речовинами (алкоголь, наркотичні засоби, психотропні речовини, прекурсори, їх похідні й аналоги) і характеризується комплексом психічних, поведінкових, вегетативних і соматоневрологических розладів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%