Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Незвичне написання букв в проекті алфавіту казахської мови пояснили експерти

Вівторок, 12 вересня 2017 14:30

У проекті нового алфавіту казахської мови на латинській графіці немає знаків-аналогів кириличним буквам Е, Ю, Я. Як вони будуть позначатися, а також інші деталі правопису за новими правилами під час прес-конференції на тему "Єдиний стандарт державного алфавіту" повідомив директор Республіканського координаційно-методичного центру розвитку мов імені Шаяхмєтова Ербол Тлєшєв, передає кореспондент Today.kz.

За його словами, всі споконвічно казахські звуки новим алфавітом передані.

"У нас в алфавіті збережені букви Ц, і Ф, і В. Це не російські літери, в російській мові їх теж не було колись, вони увійшли через французьку та німецьку мови. Футбол, цирк - не росіяни слова. Е, Ю, Я - це не звук, це просто букви. Ю - це іу, Я - це іа, це просто умовні знаки, таких звуків в російській мові немає. Даний варіант показує всю гаму звукового ладу казахської мови. У цьому варіанті зібрані всі казахські звуки, жоден звук, ні напівзвука не залишили ", - зазначив Тлешев.

Також директор центру розвитку мов заявив про те, що всі 42 літери кириличного письма не можуть увійти в розроблюваний алфавіт, через те, що в казахській мовою менше звуків. На думку Тлєшова, російський алфавіт містить багато букв, які передаються повторюваними звуками.

Крім того, одного з розробників пояснив і обуриший користувачів соціальних мереж правопис кириличної літери У як W.

"Всіх казахів лякає це звук W. Звук, який позначається W, в англійській мові є. Абсолютно ідентичний звук є в казахській мові, це ви не сприймаєте. Це такий психологічний момент. У російській мові цього звуку немає, тому вони наш Кокшєтау пишуть Кокчетав. Міняють на звук В. А цей звук - один з найбільш частотних в казахській мові і, найголовніше, мають морфологічну функцію ", - розповів головний науковий співробітник Інституту мовознавства імені Ахмета Байтурсінова Алімхан Жусіпбек.

Однак автори проекту відзначили, що, якщо громадськість буде незадоволена нововведенням, вони готові розглянути додавання інших звуків.

"В цілому, якщо алфавіт не подобається, не знаю, як відповісти. Якщо більш поглиблено, точніше наші колеги нам підкажуть - ми повернемося до деяких звуків, деяким буквах. Але в цілому за основу беремо цей варіант. Йдеться про кілька літер", - поділився спікер.

За інформацією директора центру розвитку мов, експерти продовжать роботу над новим алфавітом і залучать фахівців з різних сфер.

Заступник директора Інституту мовознавства Анар Фазілжанова, яка є одним з розробників нового виду алфавіту, повідомила, що його проект вже готовий. Також лінгвісти розповіли про використання латиниці в 30-х роках XX століття.

У МОН РК повідомили, що для автоматичного перекодування електронного казахського тексту на латиницю в країні створять спеціальний додаток. Керівник Управління з розвитку мов Астани Ербол Тлєшєв запропонував провести масштабний всеобуч після переходу казахської мови на латинську графіку.

З 2018 року планується почати підготовку фахівців і підручників для середньої школи.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%