Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Відстрочку щодо мит для всіх учасників ЗЕД можуть ввести в Казахстані

Четвер, 14 вересня 2017 11:40

Проект Митного кодексу РК передбачає введення відстрочки сплати митних зборів всім учасникам зовнішньоекономічної діяльності на строк до одного місяця. Про це під час презентації проекту розповів депутатам мажилісу віце-міністр національної економіки РК Айбатир Жумагулов, передає кореспондент Today.kz.

"З'явився ряд можливостей учасникам зовнішньоекономічної діяльності оптимізувати свої витрати. Наприклад, отримати відстрочку щодо мит. Держава дає можливість декларанту скористатися відстрочкою на місяць зі сплатою відсотків", - розповів віце-міністр.

Глава Департаменту митного адміністрування НПП РК "Атамекен" Діна Мамашєва, у свою чергу, зазначила, що нововведення значно покращує умови ведення бізнесу.

"Це принципово нова система з відтермінування. Сьогодні отримати відстрочку можна тільки в кількох випадках. У новому Митному кодексі дозволена відстрочка всім без винятку. Тобто якщо раптом у вас немає грошей, на 30 днів завжди можете отримати під забезпечення відстрочку. Це принципово інший підхід, тобто якщо немає грошей, завжди можна отримати цей товар ", - поділилася експерт.

Цей захід дозволить бізнесменам не зберігати свій вантаж на складах митниці й, відповідно, не оплачувати цю послугу.

Забезпеченням для відстрочки, за словами Мамашєвой, можуть служити страховка, депозит або банківська гарантія. Відсотки будуть вираховуватися, виходячи зі ставки рефінансування.

Також скористатися можливістю відстрочити митні платежі в певних випадках можна буде до шести місяців без сплати відсотків.

"Це, наприклад, при здійсненні постачання в рамках міжнародних договорів, при ввезенні сільгосптехніки, посівних матеріалів і племінних тварин. Також при переміщенні товарів для ліквідації стихійних лих", - розповів Жумагулов.

На шість місяців, але вже з виплатою відсотків, можна буде відкласти платежі перевізникам, що приносять товари для використання в промисловому перероблюванню. Однак їх перелік буде встановлювати митна комісія.

Раніше в ході презентації проекту кодексу стало відомо, що документ передбачає скорочення термінів огляду транзитних вантажів вдвічі. Заступник голови Комітету державних доходів Міністерства фінансів РК Госман Амрін заявив про те, що проект кодексу повністю гармонізований з законами ЄАЕС.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%