Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Зростання економіки Казахстану становить 4,3 відсотка

Вівторок, 19 вересня 2017 14:30

Найбільші темпи зростання демонструє промисловість.

Темп зростання економіки Казахстану за вісім місяців 2017 року становив 4,3 відсотка. Про це в ході засідання уряду повідомив віце-міністр національної економіки Руслан Далєн, передає кореспондента Today.kz.

"Після липневого незначного уповільнення (чотири відсотки - Прим. автора) економічне зростання за попередньою оцінкою за вісім місяців прискорилося до 4,3 відсотка", - сказав віце-міністр.

За даними міннацекономікі, відбулися позитивні зрушення в не сировинних сегменті економіки. Відзначається зміцнення вкладу не сировинного сектора, який склав 2,3 відсотка, в той час як внесок сировинного сегмента склав 1,6 відсотка.

"Висока динаміка зростання спостерігається по чотирьох базовим галузям - промисловість, торгівля, транспорт і складування, інформація і зв'язок, уповільнення темпів зростання відзначається в будівництві та сільському господарстві", - зазначив Далєн.

Найбільші темпи зростання демонструє промисловість - 8,5 відсотка коштом синхронного зростання гірськдобування на 11,3 відсотка та обробки - на 6,1 відсотка, що є максимальним зростанням за останні шість років.

У сфері гірничодобувної промисловості двозначне зростання зафіксовано у видобутку вугілля та лігніту (зростання на 13,2 відсотка), нафти (на 12,2 відсотка), природного газу (на 10,9 відсотка), металевих руд (на 10,8 відсотка). В обробній промисловості тенденція зростання спостерігається у виробництві харчових продуктів (зростання на 5,8 відсотка), легкої промисловості (на 11,5 відсотка), фармацевтиці (на 33,7 відсотка), металургії (на 7,6 відсотка), перероблюванні (на 6,4 відсотка) і машинобудуванні (на 6,3 відсотка).

Зростання в сільському господарстві, досягнувши піку 3,1 відсотка в червні, сповільнилося до 1,9 відсотка за січень-серпень в результаті зниження випуску рослинництва (мінус 1,1 відсотка). Зниження частково нівельовано зростанням у тваринництві (3,2 відсотка) коштом збільшення обсягів забою худоби та птиці (4,9 відсотка), випуску коров'ячого молока (2,8 відсотка) і курячих яєць (чотири відсотки).

Динаміка зростання будівельної галузі, збільшившись до 5,9 відсотка в першому півріччі, різко сповільнилася в липні (0,7 відсотка) і наблизилася до нульового значення за підсумками вісім місяців до 0,1 відсотка. Уповільнення галузі пов'язано зі зниженням будівництва промислових будівель і споруд на 1,1 відсотка (частка - 67 відсотків) і житлових будівель - на 0,8 відсотка (частка - 9,6 відсотка). При цьому відзначається зростання СМР по автодорогах і залізничних колій на 4,2 відсотка (частка - 23,4 відсотка).

При цьому на тлі відновлення ділової активності у виробничому секторі, спостерігається поступовий вихід на траєкторію стабільного зростання в сфері послуг. За вісім місяців послуги транспорту зросли на 4,7 відсотка, торгівлі та зв'язку збільшилися за 2,9 відсотка.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%