Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Скільки будуть платити мешканці Астани за опалення при компенсувальному тарифі, Казахстан

Четвер, 21 вересня 2017 11:15

Астанчан чекає збільшення суми комунальних платежів майже на 10 відсотків.

Як відіб'ється введення тимчасово компенсаційного тарифу на опалення, який почне діяти в Астані з жовтня, розповіли в департаменті Комітету з регулювання природних монополій, захист конкуренції та прав споживачів столиці, передає кореспондент Today.kz.

Як випливає з отриманого офіційної відповіді, з метою відшкодування завданих споживачам збитків на суму понад 90 мільйонів тенге, які були виявлені за підсумками проведеного департаментом аналізу інвестиційної програми АТ "Астана-Енергія", після всіх розглядів був затверджений тимчасово компенсувальний тариф в розмірі 1745, 63 тенге за гігакалорію.

Але, попри це, зростання тарифу на опалення в столиці з жовтня виросте на 17,63 відсотка, а для кінцевого споживача - на 9,87 відсотка.

Таке підвищення пояснюється тим, що тимчасово компенсує тариф на 19 тенге нижче раніше затвердженого на 2017 рік тарифу. Саме така відпускна ставка ТЕЦ-2 тепло, за підрахунками відомства, дозволить монополісту протягом року повернути понад 97 мільйонів тенге жителям столиці, які протягом трьох років оплачували комунальні послуги за підвищеними тарифами за опалення.

Однак в поточному році в столиці діє торішній тариф в розмірі 1 484 тенге за гігакалорію. Він був продовжений монополістом на дев'ять місяців - до вересня.

Тим самим, попри те, що за фактом в Астані тариф на опалення буде на 19 тенге менше від офіційно затвердженої ставки, в реальності ж з жовтня жителів міста чекає збільшення суми комунальних платежів майже на 260 тенге за гігакалорію.

А вигода від тимчасово компенсувального тарифу для кінцевого споживача буде практично невідчутна з урахуванням того, що розрахунки за комунальні послуги для окремої квартири обчислюються з початку від загальної кількості витраченої теплової енергії на всю опалювальну площу житлового будинку, а далі отриманий коефіцієнт множиться на один квадратний метр житла конкретного споживача.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%