Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Медведєв розповів про намір США поховати «Північний потік - 2», Росія

П'ятниця, 22 вересня 2017 10:15

США хочуть поховати проект газопроводу "Північний потік - 2" і просунути своїх постачальників, замінивши Росію на газовому ринку Європи, заявив російський прем'єр-міністр Дмитро Медведєв, пишуть РИА Новости.

Про це він говорив на прес-конференції за підсумками зустрічі з фінським колегою Юхой Сіпіл.

На думку російського прем'єра, США займають відносно "Північного потоку - 2" саму "прагматичну" позицію, протидіючи його будівництву за допомогою "всякого роду юридичних рішень, інструментів, санкцій, надаючи двозначний вплив на Європейський Союз".

"Причому прагматизм тут найвищого рівня, тому що просто американська адміністрація і конгрес, який такі рішення приймає, намагається просунути своїх постачальників і замістити Російську Федерацію на цьому ринку", - заявив Медведєв.

Раніше США ввели проти Росії пакет нові санкції, в яких окремим пунктом прописано протидію будівництву газопроводу "Північний потік - 2". При цьому Вашингтон пропонує Європі свій скраплений газ в межах оголошеної стратегії Дональда Трампа на домінування США в глобальній енергетиці. В Євросоюзі тоді висловили стурбованість за свою енергобезпеку та енергетичну незалежність, в результаті, з урахуванням думки Брюсселя, деякі формулювання в законі були пом'якшені.

Конструктивна Фінляндія

На відміну від США, Фінляндія займає відносно проекту "Північний потік - 2" дійсно конструктивну позицію, вважає російський прем'єр.

"І конструктивність цієї позиції полягає в тому, що до цього проекту відношення як до нормального комерційного проекту, який будується на прагматичних засадах, з дотриманням екологічного законодавства", - сказав Медведєв.

"Це рівно те, що потрібно, щоб такий проект міг відбутися - не політизація самого проекту, самої ідеї, а саме ставлення до неї як до комерційного проекту, бізнес-проекту", - підкреслив він.

За словами Медведєва, співпраця в енергетиці було однією з основних тем його зустрічі з прем'єром Фінляндії. Крім "Північного потоку - 2", глави урядів обговорили також будівництво в Фінляндії атомної електростанції "Ханхіківі-1" за російським проектом, а також цілий ряд інших інвестицій.

Неприйнятна додаткова угода

Що стосується Єврокомісії, то її позиція полягає в тому, щоб запропонувати Росії підписати окрему угоду по "Північному потоку - 2", нагадав Медведєв. За його словами, Москва вважає це неприйнятним.

"На наш погляд, це неприйнятно з точки зору рівності відносини до всіх інвесторів, оскільки подібні проекти реалізовувалися поза всяких угод, на підставі двосторонніх домовленостей", - сказав прем'єр.

Єврокомісія прагне підвести "Північний потік-2" під дію правил ЄС, під які він зараз не потрапляє. Для проведення відповідних переговорів з Росією їй необхідний спеціальний мандат, який повинен затвердити Рада ЄС, тобто країни союзу.

Раніше стало відомо, що Єврокомісія розглядає можливість внесення поправок в законодавство Євросоюзу, які могли б поширити правила третього енергопакета на майбутні морські ділянки газопроводів, які зараз під ці правила не підпадають, тобто щоб уникнути в майбутньому повторення ситуації з "Північним потоком - 2".

При цьому Єврокомісія неодноразово висловлювала стурбованість тим, що якщо новий російські газопровід буде побудований, то це поставить під загрозу транзит російського газу в ЄС через Україну.

Проект "Північний потік - 2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю в 55 мільярдів кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Новий трубопровід планується побудувати поруч з уже наявним "Північним потоком".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%