Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Списувати проблемні кредити без сплати податку можуть дозволити банкам в Казахстані

П'ятниця, 22 вересня 2017 14:30

У Казахстані планують дозволити банкам списувати проблемні кредити позичальникам без сплати податку на прибуток. Про це під час презентації проекту Кодексу "Про податки та обов'язкові платежі до бюджету" в мажилісі повідомив перший віце-міністр національної економіки Руслан Далєн, передає кореспондент Today.kz.

"Для оздоровлення фінансового сектора також пропонуються заходи стимулювання. По-перше, буде забезпечений перехід на новий стандарт звітності - 39-й стандарт на дев'ятий. Природно, провізії збільшуються, через це виникає позитивна різниця. Пропонується перейти на цей стандарт, і сплата від приросту провізії не стягуватиметься. Виникає позитивна різниця, тому, що новий стандарт спрямований на формування додаткових провізій по неробочим кредитами ", - сказав Далєн.

Він зазначив, що для простих людей дуже важливо, що в новій редакції кодексу опрацьовується звільнення від прибуткового податку при прощенні заборгованості перед банками.

"Сьогодні, як відомо, якщо банк захоче пробачити своєму позичальникові кредит, то він (банк - Прим. автора) повинен мало того, що пробачити кредит, так ще утримати 10 відсотків з кредиту і заплатити в бюджет, тому що позичальник отримує умовний дохід. Природно, банк втрачає свій кредит і ще повинен за нього сплатити податок. Пропонується на три роки дати можливість банкам списувати населенню кредити й при цьому не платити прибутковий податок за позичальника ", - додав перший віце-міністр нацекономіки.

Також пропонується, що при передачі проблемних кредитів колекторам не відразу обкладати їх податками, а лише після обробки цих активів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%