Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Регулярне авіасполучення під загрозою зриву через дефіцит палива - Air Astana, Казахстан

Понеділок, 25 вересня 2017 14:30

В АТ Air Astana стурбовані ситуацією, що склалася зі спадом постачання з Росії та закриттям Шимкентського НПЗ в на ремонт.

Ситуацією з поставками палива стурбовані в АТ Air Astana. Прес-служба компанії розповсюдила заяву про те, що регулярне авіасполучення в Казахстані знаходиться по загрозою зриву, передає Today.kz через ситуацію з паливом.

"Через припинення поставок авіагасу з Росії та майбутнім закриттям на ремонт Шимкентського нафтопереробного заводу, регулярне авіасполучення в РК знаходиться під загрозою зриву. (...) Основними компаніями-експортерами авіаційного гасу в Казахстані є ПАТ" Газпромнефть ", ПАТ" НК Роснефть ", ПАТ "Лукойл" і ПАТ "Татнефть", сукупний середньомісячний обсяг експорту яких у 2017 році знизився до 15 тисяч тонн в порівнянні з 44 тисячами тонн у 2016 році ", - повідомляється в прес-релізі.

Ці компанії, за даними Air Astana, через високий попит на російському ринку не підтвердили поставки в жовтні 2017 року. А ПАТ "Газпромнефть" повідомило про відновлення експорту палива не раніше травня 2018 року.

В авіакомпанії відзначили, що Казахстан вже багато років на 70 відсотків залежить від імпорту з РФ, в той час як поставки носять "нециклічній та негарантований характер". Російські компанії поставляють паливо на казахстанський ринок за залишковим принципом.

"Тимчасове зупинення поставок палива з РФ неминуче призведе до колапсу вітчизняного ринку авіапаливозабезпечення і створює загрозу функціонування транспортного авіасполучення з / в РК", - повідомляють в Air Astana.

За інформацією компанії, у 2017 році потреба цивільної авіації в авіаційному паливі становить 800 тисяч тонн, з яких лише 241 тисячі тонн виробляється Шимкентскій НПЗ.

Однак восени 2017 року підприємство зупиняється на проведення ремонтно-профілактичних робіт.

У Air Astana не бачать можливостей ввезення альтернативного авіапалива в короткостроковій перспективі.

"Інші країни-експортери авіаційного палива, такі, як Туркменістан, Азербайджан і Білорусь, також відчувають значний дефіцит на внутрішньому ринку. При цьому пріоритетним регіоном для експорту в незначних обсягах є Афганістан. Ще один експортер - КНР - виробляє інший тип авіаційного гасу - Джет А-1, для використання якого буде потрібно переоснащення і модернізація діючої інфраструктури аеропортів РК ", - повідомляють в компанії.

Як відзначають представники авіакомпанії, з серпня 2017 року казахстанська влада веде переговори з російською стороною щодо вирішення проблеми, проте антикризові заходи мають "тимчасовий характер" і перед суб'єктами цивільної авіації все ще гостро стоїть питання забезпечення авіапаливом в майбутні місяці.

Поки Air Astana може планувати заправку повітряних суден лише на 10-денні терміни через недостатні потужності резервуарного парку аеропортів РК.

Одним зі шляхів пом'якшення проблеми авіакомпанія бачить у створенні достатніх стратегічних резервів.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%