Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Коли Казахстан відмовиться від імпорту російського палива

Вівторок, 26 вересня 2017 14:15

Віце-міністр енергетики РК Асет Магауов в ході прес-конференції розповів про прогнозовані терміни відмови від імпорту російського палива в Казахстан, передає кореспондент Today.kz.

"У перспективі, звичайно, завдяки тій роботі, яка проводиться по модернізації наших НПЗ, ми бачимо істотні резерви на першому етапі для зниження імпортного постачання нафтопродуктів з РФ, а на другому - повне забезпечення (внутрішнього ринку - Прим. Автора) і вихід на експортні ринки. Це все буде залежати від строків введення в експлуатацію наших заводів після модернізації ", - сказав Асет Магауов.

За його словами, Атирауська нафтопереробний завод уже до кінця листопада налагодить випуск 1,6 мільйона тонн бензину.

"Атирауський завод 16 вересня (модернізацію - Прим. автора) всього устаткування завершив, зараз проводить пусконалагоджувальні роботи, і вже до кінця листопада вони обіцяють випуск поліпшеної продукції. За оцінками, це практично в 2,5 раза зростання по бензину планується. Якщо раніше загальна кількість бензину на цьому заводі вироблялась близько 600 тисяч тонн, то підніметься до 1,6 мільйона тонн ", - зазначив Магауов.

За оцінкою міністерства, у 2018 році в країні будуть виробляти два мільйони тонн бензину на експорт.

"Про Шимкентскій заводу. Перший етап був закінчений - невелике зростання вже є і по бензину, і дизельному паливу, але основний приріст у них буде в наступному році. За графіком установку каталітичного крекінгу - закінчать теж у другій половині 2018 року, практично в 2,5 рази збільшать виробництво бензину. За нашими оцінками, близько 1,9 тонни у нас буде надлишків бензину, необхідно буде шукати експортні ринки для цієї продукції. Павлодарський завод після проведення поточної модернізації зробив більший акцент на відновлення випуску гасу, звичайно, буде потрібно додатковий час на сертифікацію ", - додав представник відомства.

Раніше віце-міністр енергетики РК повідомив, що в Казахстані планують знизити імпорт російського дизельного палива на 70 тисяч тонн, але при цьому обсяги ввезеного бензину збільшувалися майже в два рази. Також він прокоментував заяву АТ Air Astana про дефіцит авіагасу, який ставить під загрозу регулярні рейси літаків.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%