Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Росія піднялася на 38-е місце в глобальному рейтингу конкурентоспроможності

Середа, 27 вересня 2017 10:15

Росія піднялася з 43-го на 38-е місце в глобальному рейтингу конкурентоспроможності 2017-2018, опублікованому Всесвітнім економічним форумом, пишуть РИА Новости.

Зростання конкурентоспроможності пов'язане з макроекономічною ситуацією. При цьому прогнози для російської економіки залишаються непередбачуваними через те, що вона все ще залежить від експорту мінеральних ресурсів.

Слабкими сторонами залишаються фінансові ринки, зокрема банківський сектор, питання права на власність, незалежність суддів і корупція. Ці фактори заважають вести бізнес в країні. У той же час відзначається, що Росія збільшила мінімальну заробітну плату і ввела захисні заходи для тимчасових працівників. Це може призвести до зростання внутрішньої купівельної спроможності.

"Причина, з якої ми побоюємося робити прогнози для Росії, полягає в тому, що ми хочемо побачити зростання її інноваційних можливостей. В цілому цей показник хороший в регіональному контексті, але ми не бачимо тих поліпшень, які характерні для інших висхідних економік", - заявив РИА Новости Роберто Кротті, один з укладачів ДВК (глобального індексу конкурентоспроможності).

За його словами, санкції щодо Росії також зіграли свою роль, проте ДВК розглядає в першу чергу готовність ринку до інноваційних змін.

"Незважаючи на те що Росія є великою економікою, яка може покладатися на внутрішній ринок, останнім часом він зіткнувся з низкою труднощів. Зокрема, внутрішній попит постраждав через інфляцію та курс валют", - додав Кротті.

Перше місце в рейтингу посіла Швейцарія. Друге і третє - США і Сінгапур, помінявшись місцями  порівняно з минулими роками. При цьому експерти ВЕФ відзначають, що в нинішньому рейтингу не врахували фактор наявності нової адміністрації США і вплив нових законів на американський ринок, що може змінити показники країни.

Україна перемістилася з 85-го на 81-е місце в основному завдяки макроекономічній ситуації, проте автори дослідження вважають, що таке зростання продовжиться. Великобританія, що знаходиться в процесі виходу з Євросоюзу, навпаки, знизила свої показники  порівняно з минулим роком, опустившись з сьомого на восьме місце.

Експерти ВЕФ відзначають, що світові економіки в цілому не готові до нової хвилі інновацій і автоматизації через те, що частина керівників країн не провели необхідних реформ для адаптації своїх ринків до конкурентної боротьби.

Глобальний індекс конкурентоспроможності 2017-2018 ґрунтується на комбінації загальнодоступних статистичних даних і результатів опитування керівників компаній 137 країн світу.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%