Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Обсяг виведеного в офшори з Казахстану капіталу можна порівняти з його ВВП за рік

Середа, 27 вересня 2017 14:15

Азата Пєруашєва цікавить інформація про кількість невдалих спроб виведення коштів в офшори з Казахстану.

Надати інформацію про кількість спроб виведення з Казахстану коштів в офшори попросив депутат Азат Пєруашєв в запиті, адресованому прем'єр-міністру і генпрокурору РК, передає кореспондент Today.kz.

В ході пленарного засідання мажилісу Пєруашєв заявив, що починаючи з 2013 року депутати по кілька разів на рік відправляють в різні держоргани звернення з проханнями про сприяння щодо повернення в Казахстан викрадених у народу коштів, на що отримують оптимістичні звіти про виконану роботу.

"Обсяг втрат просто приголомшує і його можна порівняти з річним ВВП республіки. Ми наводили дані міжнародної організації про те, що відтік капіталу з Казахстану в офшори за 20 років незалежності склав близько 140 мільярдів доларів. Дані держорганів також близькі до цих цифр. За даними Нацбанку, валовий відтік прямих інвестицій за кордон склав 113 мільярдів доларів, з яких, за підрахунками Forbes Казахстан, 58 мільярдів доларів спливло в офшори. І все це лише офіційні перекази. Про обсяг тіньових обсягів ми можемо тільки здогадуватися. На запити фракції "Ак жол" про докладення зусиль щодо повернення незаконно виведених коштів, перешкоджання новим корупційниим схемам, деофшоризацію економіки, ми отримуємо незмінно оптимістичні звіти про проведену роботу та заходи, що вживаються ", - сказав Азат Пєруашєв.

Він зазначив, що незаконно виведені з країни кошти, мають, як правило, корупційне походження.

"Наприклад, коли держкомпанія кпує медичне обладнання за ціною в чотири рази дорожче з оплатою через Маршаллові острови, на що вказувалося в одному зі звітів Рахункового комітету", - повідомив Пєруашєв.

У зв'язку з цим депутат просить надати інформацію про кількість коштів, які були повернуті з офшорних зон в економіку Казахстану, з поділом сум, що надійшли в ході легалізації, а також сум, примусово стягнутих в результаті дій фіскальних і правоохоронних органів.

Крім того, парламентаріїв цікавить загальний обсяг коштів, що залишилися в країні в результаті невдалих спроб незаконного виведення капіталу в офшори.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%