Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Голосовий перекладач Google «навчить» казахської мови

Четвер, 28 вересня 2017 11:50

Проект по включенню казахської мови в сервіс голосового перекладу (технологія Voice-to-Text) Google Translate запущений в Казахстані, передає Today.kz.

Машинний переклад тексту з казахського і на казахську мову в Google Translate став можливий декількома роками раніше. Наступний етап - навчити сервіс IT-гіганта розуміти казахську мову і переводити в системі Voice-to-Text. Для цього лінгвістам необхідно включити в базу 150 тисяч слів і фраз казахською.

"Коли ми зверталися в Google, чесно кажучи, глобальна корпорація не виявляла великого інтересу і бажання до цієї роботи. Тому що, будемо відверті, у нас занадто мале по населення країни для того, щоб бути в пріоритеті для глобальної контори. Однак вони дали інструмент і сказали: "Будь ласка, зробіть це силами краудсорсингу, якщо хочете, знайдіть людей, які зможуть вам допомогти. І якщо у вас вийде, ми з задоволенням вас приймемо ", - розповів директор з корпоративних комунікацій компанії "Beeline Казахстан"Олексій Бендза під час прес-конференції в Астані.

Фонд "Ұлттиқ аударма Бюрос" планує завершити цю роботу протягом двох років, вартість проекту - чотири мільйони тенге.

Важливим питанням під час прес-конференції, став перехід казахської мови на латиницю. Адже коли алфавіт буде розроблений, в систему перекладу доведеться вносити зміни.

"Ми повинні почекати затвердження алфавіту. А далі це вже не така складна технічно робота. Що стосується перекладу в режимі Text-to-Text, там все не так складно. Нам треба буде розробити простий код, який повинен вказати, яка буква з кириличного алфавіту означає який знак з нового алфавіту. Ми постараємося зробити за два роки. Якщо вийде - постараємося зробити ще швидше ", - повідомив виконавчий директор громадського фонду" Ұлттиқ аударма Бюрос "Рауан Кенжешанули.

Краудсорсинг - залучення до вирішення тих чи інших проблем інноваційної виробничої діяльності широкого кола осіб для використання їх творчих здібностей, знань і досвіду по типу субпідрядної роботи на добровільних засадах із застосуванням інформаційно-комунікаційних технологій.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%