Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У Казахстані вперше з початку року подешевшали новобудови

Четвер, 05 жовтня 2017 11:31

На тлі ослаблення тенге в вересні подорожчали квартири в елітних новобудовах і вторинне житло. У той же час в деяких сегментах первинного ринку, навпаки, відзначено зниження цін, передає Today.kz з посиланням онлайн-сервіс для покупців нерухомості Homsters.kz.

За даними порталу, в IV кварталі за умови стабільності курсу тенге, ринок повернеться до різноспрямованих трендів: старий житловий фонд продовжить дешевшати, а ціни на новобудови стабілізуються.

Ціни на вторинне житло після кількох місяців практично постійного зниження у вересні зросли у всіх великих містах Казахстану. Так, старий житловий фонд на початку осені в столиці подорожчав на 1,7 відсотка - до 325,9 тисячі тенге за квадратний метр. В Алмати відзначено зростання на 4,6 відсотка - до 365,6 тисячі тенге. Житло в Шимкєнті подорожчало на 3,1 відсотка - до 203,8 тисячі тенге. Найбільше зростання зафіксовано в Караганді - на 7,7 відсотка - до 194,9 тисячі тенге за квадратний метр.

Фото -

Видання нагадує, що з початку року і все літо ціни на вторинному ринку нерухомості неухильного знижувалися.

"У вересні вторинний ринок нерухомості завжди показує певний сплеск цін. Це перш за все пов'язано з тим, що продавці після закінчення літньої перерви очікують зростання попиту на свої об'єкти з боку покупців і трохи підвищують ціни на них", - пояснила керівний партнер онлайн-сервісу Марія Рєн.

За словами експерта, на динаміку цін на вторинне житло вплинуло і подальше ослаблення національної валюти приблизно на два відсотки за місяць - до 342 тенге за долар.

"Оскільки багато продавців все ще прив'язують вартість своїх об'єктів до долара, навіть мінімальне ослаблення тенге відразу ж відбивається і на середніх цінах на старі об'єкти", - вважає Марія Рєн.

У той же час динаміка цін на новобудови була різноспрямованою, і в деяких сегментах ринку ціни на нові "квадрати" вперше з початку року знизилися. Так, в Астані середня вартість житла в новобудові зросла на 1,3 відсотка. При цьому ціни зросли в I класі (еліт) - на 2,4 відсотка, і в III класі (комфорт) - на 1,5 відсотка. Зростання цін на елітне житло експерти пов'язують з ослабленням тенге. Забудовники часто прив'язують вартість елітних об'єктів до іноземної валюти, що пов'язано перш за все з високою часткою імпортних будівельних матеріалів в собівартості такого житла.

Фото -

Ціни на новобудови в Алмати, навпаки, показали тенденцію до зниження - в середньому по місту ціна квадратного метра в новобудові знизилася на 1,6 відсотка. Велику частину цього зниження показало елітне житло, яке за місяць подешевшало на 1,8 відсотка.

Аналітики Homsters.kz вважають зниження цін в деяких сегментах первинного ринку є тимчасовим явищем і впевнені, що вересневі коливання цін не перетворяться в довгострокову тенденцію. Експерти очікують, що в жовтні й до кінця поточного року збережеться різноспрямована динаміка цін на ринку нерухомості. Ціни на новобудови після вересневих "гойдалок" стабілізуються і до кінця поточного року залишаться незмінними, оскільки попит на первинне житло стабільний і підтримується подальшим розвитком спеціалізованих державних програм.

Вторинний ринок, у свою чергу, після невеликого вересневого ажіотажу і зростання цін знову повернеться до знижувального тренду. Старий житловий фонд при стабільній макроекономічній ситуації й відсутності коливань курсу національної валюти буде продовжувати дешевшати на 1-1,5 відсотка в місяць. У разі подальшого ослаблення тенге ціни на вторинному ринку можуть продовжити зростання, оскільки багато покупців як і раніше прив'язують вартість своїх об'єктів до іноземної валюти.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%