Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

На казахстанських автозаправках зник бензин АІ-92

Четвер, 05 жовтня 2017 14:52

Найбільш ходовий вид автомобільного палива - бензин АІ-92 - зникає з АЗС Казахстану. Експерти пов'язують дефіцит з недостатнім вітчизняним виробництвом і відсутністю жорсткого державного контролю.

Як повідомляють РИА Новости з посиланням на Sputnik Казахстан, зараз 92-й бензин за готівку вільно можна купити тільки на АЗС одного бренду. На станціях інших підприємств його кількість обмежена або він продається тільки за талонами та паливними картками.

На думку експерта нафтогазового ринку Сергія Смирнова, причини дефіциту ті ж, що і 15-20 років тому: недостатнє виробництво бензину на казахстанських нафтопереробних заводах. За його словами, близько 30% бензину і 15% дизельного палива країна імпортує з Росії.

Він нагадав, що раніше на плановий ремонт закривався Атирауська НПЗ, а зараз стоїть завод в Павлодарі. У таких випадках заздалегідь створюються запаси палива, щоб покрити потреби населення в період простою підприємств.

"Вони, звичайно, заявляють, що запаси створені. Але ми бачимо на протязі багатьох років: як йде зупинка заводів на ремонт, у нас - дефіцит бензину. Наступний крок - зростання цін на бензин. Як тільки ціни виростають, бензин з'являється моментально на заправках ", - зазначив експерт.

Причиною дефіциту палива аналітик також назвав відсутність жорсткого контролю з боку профільних відомств.

У минулий вівторок міністр енергетики Казахстану Канат Бозумбаев на засіданні уряду відзвітував по ситуації на паливному ринку країни. За його словами, в грудні планується знизити частку імпорту по бензину марки АІ-92 до 20%. У Міненерго розраховують, що в листопаді-грудні ситуація, як і ціни на бензин, стабілізується.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%