Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Назарбаєву показали новий проект казахського алфавіту

Понеділок, 09 жовтня 2017 15:00

Нурсултан Назарбаєв зустрівся з членами робочої групи по реалізації проекту по переходу державної мови на латиницю, передає Tengrinews.kz з посиланням на прес-службу АКОРД.

Главі держави представили проект єдиного стандарту казахського алфавіту на латинській графіці, підготовлений з урахуванням пропозицій, що надійшли під час громадського обговорення.

Президент Казахстану зазначив, що реформа державної мови є одним з важливих питань програми модернізації суспільної свідомості.

"У ці дні в суспільстві активно обговорювалося питання щодо нового алфавіту казахської мови. Багато брали участь в цьому. Ідея про перехід на латинську графіку зародилася ще з моменту здобуття нами незалежності. Перехід казахської писемності на латиницю завжди залишався на моєму особливому контролі", - сказав Нурсултан Назарбаєв.

При цьому Глава держави, підкресливши історичну значущість процесу переходу, вказав на необхідність прийняття консолідованого рішення з цього питання.

"Жодна країна в світі так не обговорювала свій новий алфавіт з усім народом. Нам важливо знати думку кожного. Більш як 300 звернень надійшли до Адміністрації Президента в зв'язку переходом на латиницю. Відрадно, що і молодь підтримала цей процес", - сказав Президент Казахстану.

Нурсултан Назарбаєв звернув увагу на активну участь провідних громадських об'єднань, наукових кіл та широкої громадськості країни в обговоренні проекту нового алфавіту казахської мови.

Під час зустрічі про результати проведеної роботи Главі держави доповіли керівник Інституту мовознавства імені А.Байтурсінова і директор республіканського координаційно-методичного центру розвитку мов імені Ш.Шаяхмєтова.

Заслухавши звіт і думки учасників зустрічі, Президент Казахстану зупинився на окремих питаннях, які потребують особливої ​​уваги.

"В цілому я підтримую основні напрямки проведеної роботи. В ході реалізації проекту був врахований світовий досвід. Це дуже важливо. Разом з тим, слід продовжити інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо процесу переходу казахського алфавіту на латинську графіку", - сказав Нурсултан Назарбаєв.

Глава держави особливо наголосив, що реформа не повинна завдавати шкоди розвитку інших мов і порушувати права громадян.

"Перехід казахської мови на латиницю ні в якому разі не зачіпає права російськомовних, російської мови та інших мов. Використання російської мови на кирилиці залишається без змін. Він буде також продовжувати функціонувати. Перехід на новий алфавіт полегшить вивчення казахської мови", - сказав Президент Казахстану.

Він зазначив, що перехід на латиницю є досить складним процесом, мета якого полягає в створенні умов для подальшого розвитку казахської мови й включення його до світового інформаційного простору.

Крім цього, Глава держави вказав на необхідність підготовки вчителів і методичної бази для впровадження нового алфавіту в систему освіти та доручив Уряду розробити план його поетапного введення.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%