Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

У яку суму може обійтися створення космічного комплексу «Байтерек» в Казахстані

П'ятниця, 20 жовтня 2017 15:06

Попередню вартість створення космічного ракетного комплексу (КРК) "Байтерек" для казахстанської сторони назвали в міністерстві оборонної й аерокосмічної промисловості.

Як пише Sputnik, вартість проекту комплексу "Байтерек" буде уточнена в процесі розробки техніко-економічного обґрунтування (ТЕО). Згідно з попередніми оцінками, вона оцінюється в 280-310 мільйонів доларів США, повідомив віце-міністр оборонної й аерокосмічної промисловості РК Марат Нургужін.

"Вартість проекту буде уточнена в процесі розробки ТЕО. На сьогодні поки можна говорити про орієнтовну, попередню вартість - близько 280-310 мільйонів доларів США. Це наземна інфраструктура, казахстанські вкладення", - повідомив Нургужін на форумі в Астані.

Що стосується російських вкладень, то, за його словами, вони будуть спрямовані на розробку ракети-носія, пілотованого транспортного корабля, перший пробний пуск якого, згідно з розрахунками, запланований на кінець 2022 року.

Як поінформував віце-міністр, на сьогодні завершена розробка інвестиційної пропозиції, і після того, як воно пройде республіканську бюджетну комісію, в профільному відомстві офіційно приступлять до розробки ТЕО.

В ході форуму заступник генерального директора держкорпорації "Роскосмос" Сергій Савельєв повідомив, що ескізний проект по створенню космічного ракетного комплексу "Байтерек" розроблять до листопада 2017 року.

Нині, за його словами, розроблена і проходить узгодження нова редакція дорожньої карти з реалізації проекту "Байтерек" і умов реалізації проекту, підготовлені та видані казахстанській стороні вихідні дані для техніко-економічного обґрунтування фінансування проекту.

Раніше повідомлялося, що майбутнє проекту ракетно-космічного комплексу по розгортанню ракетно-космічного комплексу "Байтерек" на космодромі "Байконур" прив'язане за термінами до розробки Росією нового ракетоносія "Фенікс", дослідно-конструкторські роботи над яким почнуться в 2018 році.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%