Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

ЗМІ дізналися про нові обмеження для банків, що сануються

Понеділок, 23 жовтня 2017 13:52

Банки, що потрапили під санацію ЦБ РФ, не зможуть залучати нові кошти держкомпаній, держкорпорацій, стратегічних підприємств, а також гроші бюджету і позабюджетних фондів, пише газета "Ведомости" з посиланням на заступника міністра фінансів Олексія Моїсеєва, пишут РИА Новости.

За його словами, їм буде дозволено обмежитися тими засобами, які були розміщені на момент прийняття рішення про санацію. Як повідомив виданню Моїсеєв, це рішення необхідно для збереження конкуренції. За його словами, ЦБ підтримав цю пропозицію Мінфіну.

В даний час "Відкриття" і Бінбанк, які входять в топ-12 в РФ за розміром активів, проходять процедуру фінансового оздоровлення через підконтрольний ЦБ Фонд консолідації банківського сектора. Про санації "Відкриття" ЦБ оголосив 29 серпня, Бінбанку - 21 вересня. За новим механізмом санації Банк Росії стає основним власником сануються з подальшим продажем приватному інвестору.

"Неправильно, щоб ці банки конкурували з приватними банками за нові гроші держкомпаній, за нові ресурси в економіці. Тому що їм довірятимуть просто так, тому що там Центробанк", - пояснює Моїсеєв. Він сподівається, що відповідні поправки будуть прийняті найближчим часом. Інші питання конкуренції "живих" банків опинилися під контролем ЦБ в уряді не обговорювали, додав Моїсеєв.

Представник ФАС на запит видання не відповів. Представник ЦБ підтвердив, що регулятор домовився з урядом. Але він робить акцент на іншому: держкошти з банків під управлінням Фонду консолідації, попри тимчасові погіршення фінансових показників, вилучатися не будуть. Адже докапіталізація банків гарантована регулятором.

У "ФК Відкриття" було близько 52 мільярдів рублів держкоштів (гроші ЦБ і АСВ не враховуються), у Бінбанку - 9,4 мільярда рублів, пише газета, посилаючись на огляд Fitch за вісім місяців цього року. Для банків, що сануються гроші держави і його структур - незначні суми, відзначає аналітик Fitch Олександр Данилов.

Цей ринок між банками давно вже поділений - велика частина держкоштів знаходиться в держбанках, говорить член правління одного з них. Якби банкам ЦБ дозволили тримати ці кошти, міг би статися і перетікання, не виключає він. По суті, це конфлікт позицій ЦБ і Мінфіну, через якого банкам фонду доведеться активно залучати кошти населення, а це буде помітно гальмувати зниження великими приватними гравцями процентних ставок за вкладами, вважає інший держбанкір: "Тобто банки не зможуть знижувати ставки по депозитах, що скоротить їх маржу і позначиться і на ставках по кредитах, і на прибутку ".

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%