Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Солодощі та соки можуть подорожчати на 40 відсотків в Казахстані

Середа, 25 жовтня 2017 11:54

Через заборону в Росії та Білорусії імпорту цукру з третіх країн виробники солодощів і безалкогольних напоїв прогнозують подорожчання своєї продукції на 40 відсотків в Казахстані. З такою заявою виступив на конференції в Алмати президент Асоціації кондитерів Казахстану Аліхан Талгатбєков, передає Today.kz з посиланням на телеканал "Астана".

"У структурі собівартості кондитерських виробів цукор займає до 50 відсотків. Таким чином, це є основною сировиною для нашої галузі й будь-які коливання цін на дану сировину істотно відбиваються на собівартості нашої кінцевої продукції. Якщо ми продовжимо імпортувати цукор не з МС, то до його ціни додасться мито в розмірі від 30 до 40 відсотків, що призведе приблизно до такого ж росту цін на готову продукцію ", - повідомив президент Асоціації кондитерів РК Аліхан Талгатбєков.

У Казахстані потреба в цукрі - 550 тисяч тонн на рік. Наприклад, у 2016 році всередині країни виробили 450 тисяч тонн продукції, а відсутні обсяги були куплені в Росії.

Повідомляється, що російські бізнесмени порахували, що казахстанці закуповують цукор за заниженими цінами, що зменшує прибутковість російської кондитерської промисловості. Тому і в Єревані планується обговорення цього питання на засіданні глав урядів ЄАЕС.

Виробники кондитерських виробів і безалкогольних напоїв звернулися до прем'єр-міністра РК з проханням почекати з забороною на імпорт цукру.

"Вплив експорту цукру з Казахстану незначний, у зв'язку з ефектом масштабу, властивого для російської економіки, не може будь-яким чином впливати на ціни. І, отже, на продовольчу безпеку Росії. Ми вважаємо несправедливим, що проблема російського цукрового комплексу перекладається на плечі виробників безалкогольних напоїв ", - повідомив виконавчий директор Асоціації виробників безалкогольних напоїв і соків РК Алія Мамитбаєва.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%