Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Коли казахстанські банки вийдуть з кризи, розповів глава Нацбанку

Середа, 25 жовтня 2017 14:49

Як повідомляє Sputnik, успішна реалізація програми підтримки фінансової стійкості банківського сектора дозволить вирішити проблему поганих кредитів і післякризової ситуації в банківській системі в короткі строки, заявив голова Національного банку Даніяр Акішєв на брифінгу в СЦК.

"Я вважаю, що якщо ми успішно цю програму реалізуємо, то протягом цього року і на початку наступного можна вже буде говорити про те, що проблему поганих кредитів, післякризової ситуації в банківській системі ми вирішили", - сказав Акішєв.

Глава Нацбанку докладно розповів про ситуацію з банківськими активами та про готовність акціонерів визнати реальний стан речей.

"Ще два роки тому було доручення Нацбанку перевірити якість активів в банківській системі. І багато учасників ринку говорили нам:" Так, ви проведете цю оцінку, і, швидше за все, з'ясується не дуже гарна ситуація з банками в зв'язку з кризами, з об'єктивними обставинами, що ціни на активи знизилися. І що ви будете робити? Чи будуть можливості у регулятора впливати на ситуацію, якщо раптом з'ясується, що деякі банки не можуть називатися стійкими інститутами? ". Ми підійшли до цього питання відповідально і серйозно", - заявив глава Нацбанку.

Він розповів, що було прийнято рішення про те, щоб відразу забезпечити стійкість цих інститутів з акціонерами, випереджаючи можливі проблеми поганих кредитів.

"Ми побачили, що багато інститутів готові визнати проблему, що у них є погані кредити: на балансі знаходяться кредити, які не називаються проблемними, але є ознаки того, що вони або стануть проблемними, або грошовий потік по ним не покриває грошові відтоки за зобов'язаннями. Власники таких інститутів сказали, що готові визнати це, але не зможуть відразу забезпечити стійкість інституту ", - розповів Даніяр Акішєв.

В результаті була прийнята програма, яка передбачає, що держава в особі Нацбанку і шляхом власних коштів на поворотній основі увійде в капітал банків другого рівня у вигляді субординованих облігацій, власники яких в останню чергу, за винятком акціонерів, отримають свою частку в активах компанії при банкрутство.

"Це означає, що капітал банків поліпшується, і це дає можливість визнати ті збитки, які у них накопичилися за останній час", - пояснив Акішєв.

У відповідь банки беруть на себе, як висловився Акішєв, "жорсткі зобов'язання" - протягом п'яти років влити половину виділеної суми в банк і забезпечити політику, визначену Національним банком.

"Банки погодилися з цим. Якщо якийсь із банків не виконає ці вимоги, у цих субординованих зобов'язань, які банк набуває, у них є властивість" перевернутися "в капітал першого рівня. Це означає, що банки перейдуть під контроль держави. Якщо вони не виконуватимуть ці вимоги. Не думаю, що в акціонерів цих банків є бажання цей бізнес втратити ", - додав Акішєв.

За його словами, акціонери будуть виконувати всі вимоги та відновлювати кредитування економіки.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%