Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Нові умови іпотеки призвели до різкого зростання продажів по всьому Казахстану - огляд

П'ятниця, 27 жовтня 2017 14:53

Інтенсивне зростання ринку житлової нерухомості зафіксоване в Казахстані. За дев'ять місяців 2017 року укладено 177 тисяч угод з придбання житла, що на 28 відсотків більше, ніж за аналогічний період 2016 року. Зростання стало можливим завдяки новим іпотечним інструментам, запущеним інститутами розвитку, передає Today.kz з посиланням на моніторингове агентство Ranking.kz.

Масштабний апгрейд інфраструктури фінансування житлового сектора через програму "Нұрли жер" призвів до різкого зростання платоспроможного попиту з боку населення з невисоким рівнем доходів. Зростання відзначено по всіх регіонах Казахстану.

Феноменальні показники в Мангістауській та Північно-Казахстанської областях - за рік кількість угод з купівлі-продажу житла збільшилася на 56 і 44 відсотки відповідно.

Фото -

Головний фактор активізації ринку - розширюється лінійка моделей придбання житла на довгостроковий період. При найпростішій моделі накопичень на придбання стандартної однокімнатної квартири в новобудові в 35 квадратних метрів середньостатистичному працівникові в Казахстані буде потрібно 122 місяці. При наступних вхідних параметрах: щомісячні відрахування на банківський депозит 25 відсотків від заробітної плати при ефективній ставці довгострокового вкладу в 12,7 відсотка.

Роком раніше при тих же параметрах треба було б 127 місяців.

Фото -

Стандартний банківський іпотечний продукт для населення з щомісячними доходами на рівні середніх зарплат доступний слабо. Щоб накопичити початковий внесок в 30 відсотків, середньостатистичний найманий працівник повинен відкладати 25 відсотків від зарплати протягом 55 місяців. Але при діючій ставці за іпотечним кредитом в 16,9 відсотка і терміні оплати протягом 180 місяців відрахування від зарплати складуть 64 відсотки.

Альтернативний іпотечний інструмент, запущений на початку літа через "Казахстанську Іпотечну Компанію", - субсидування іпотечних позик комерційних банків. Кінцева ставка для позичальника по субсидованій позикі становить 10 відсотків, решту ставки погашає КІК. При тих же умовах середньостатистичному працівникові доведеться збирати так само, як і за стандартною іпотекою - 55 місяців (початковий внесок 30 відсотків), але вага щомісячних виплат по цьому продукту складе 47 відсотків від заробітної плати.

Фото -

Найдоступніший інструмент довгострокового придбання житла для казахстанців з невисоким рівнем доходів сформований оператором національної системи житлобудзаощаджень. Наприклад, в рамках програми "Нұрли жер" для тих, у кого немає власного житла, пропонується модель придбання кредитного житла через обласні акімати за пільговими цінами. В Астані, Алмати, Атирау, Актау ціна за квадратний метр становить 180 тисяч тенге. Загальна вартість однокімнатної квартири в 35 квадратних метрів складе 6,3 мільйона тенге. В інших регіонах ціна становить 140 тенге за один квадратний метр, ціна квартири - 4,9 мільйона тенге. Річна ефективна ставка винагороди за таким кредитом - 5,2 відсотка.

Щоб оформити таку позику, необхідно накопичити суму в розмірі 30 відсотків від вартості житла.

При відрахуванні від зарплати 25 відсотків щомісяця (32,4 тисячі тенге) працівник із середньомісячною зарплатою буде збирати кошти в ЖССБ протягом шести років. Далі вкладник оформляє договір про купівлю-продаж житла з акіматом і отримує кредит в ЖССБ. При вищевказаних параметрах кредиту термін погашення складе сім років. Середньомісячні витрати з погашення кредиту складе 23 відсотки від середньомісячної заробітної плати.

Фото -

У такій ситуації єдиною альтернативою для казахстанців, які бажають поліпшити свої житлові умови, є система житлонакопичень. Учаснику системи пропонується можливість накопичувати кошти на депозиті протягом 3,5 років, після чого вкладник Житлобудощадбанка може розраховувати на позику за пільговими ставками (ефективна ставка - 3,6 відсотка річних). На обслуговування такого кредиту у позичальника буде йти не більше 29 відсотків від заробітної плати на місяць: сума ануїтетного платежу за іпотекою ЖСОБ (на стандартну однокімнатну квартиру з початковим внеском 30 відсотків) на суму 6,1 мільйона тенге у клієнта банку буде йти близько 44 тисяч тенге на місяць.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%