Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Українець стоїть за комп’ютерною революцією, без якої компанії Apple могло б і не бути

Понеділок, 30 жовтня 2017 12:41

Майже 40 років тому український науковець розробив революційну технологію і, фактично, започаткував еру персональних комп’ютерів: без його винаходу компанії Apple могло б і не бути.

Не одразу спаде на думку шукати українське прізвище в національній залі винахідників США - серед більш ніж півтисячі винахідників. П’ять років тому ексклюзивний список поповнили 11 імен. Серед них: Стів Джобс і складне до вимови американцям – Любомир Романків, уродженець Жовкви, Львівської області, провідний сьогодні науковець компанії Ай-Бі-Ем, вчений електрохімік, винахідник тонкоплівних магнітних головок для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп’ютерів, пише Голос Америки.

Сьогодні видатному винахіднику – 86 і він сповнений сил та енергії, і зустрічаємо ми його на щорічній конференції електрохіміків, на яку раз на рік для обміну ідеями з’їжджаються кращі науковці планети. Любомир Романків тут як рок-зірка, тільки у сфері технологій. Знають його усі. "Моя докторська дисертація була на тему магнітних матеріалів під впливом електричних струменів, і Любомир, дуже і дуже відомий у цій галузі. Адже саме він розробив індустріальний процес, а також інструменти та усе інше, що було необхідно для того, аби запустити виробництво жорстких дисків. Тож якщо ви у цій галузі – то ви просто не можете не знати Любомира Романківа", - каже професор Алабамського університету Чан Хуан.

Ця його робота дозволила заробити IBM мільйони доларів.

"Я вважаю, що його праця над магнітними головками, жорсткими дисками, які ми сьогодні використовуємо на сучасних комп’ютерах – це, мабуть, його найбільший внесок. Вони були створені у лабораторії IBM, в Сан Хосе, Каліфорнії, і ця його робота дозволила заробити IBM мільйони доларів – тому його дуже цінують в компанії й неабияк поважають - він вивчив ціле покоління інженерів електрохіміків для IBM, - розповідає винахідник дослідницького центру IBM Юджин О’Салліван.

Проте свою славу у світі винахідників Любомир завоював зовсім не через мільйони доларів, зароблені для АйБіЕм. Майже 40 років тому він розробив революційну технологію, і, фактично, започаткував еру персональних комп’ютерів. Без його винаходу, наприклад, компанії Apple не існувало б.

Возняк купив у нас ці диски.

"Apple була започаткована у той спосіб, що Возняк купив у нас ці диски та в своєму гаражі збудував перший комп’ютер, персональний комп’ютер, і тоді зацікавився тим, звісно, Джобс, який в дійсності технологію не дуже знав, але він був добрий сейлсмен, і він почав тоді будувати ту Apple компанію", - розповідає Любомир Романків.

Проте сам Любомир каже, тоді до кінця не розумів, наскільки вагомою буде його розробка. Він і гадки не мав, що технологією буде користуватися весь світ. Він про це навіть не думав, захоплювався іншими ідеями, новими проектами у комп’ютерній сфері.

Він продовжив працю і створив багато інших новинок.

"Любомир тоді не зупинився на досягнутому, на технології магнітного запису - він продовжив працю і створив багато інших новинок. Наприклад, ми тоді разом працювали, він винайшов технологію пайки мікроконтактів на комп’ютерному чіпі та технологію формування багаторівневих з'єднань. Сучасні мікросхеми можуть складатися із 12-ти рівнів металу – ми, разом з Любомиром, працювали над розробкою цієї технології та ми випустили її на ринок – тепер це у кожному комп’ютері на планеті", - каже винахідниця дослідницького центру IBM Лілі Деліджіанні.

Окрім цього іще 7 інших моїх патентів працюють на вас.

Мало хто в світі, серед рядових користувачів знає, що вмикаючи ноутбук чи настільний ПК – працює одразу 7 патентів українця.

"Коли люди в мене питають: покажіть мені, що саме із твоїх розробок я використовую на своєму комп’ютері, моя відповідь дуже проста: натисніть кнопку ‘’пуск’’ на клавіатурі - ви побачите картинку на екрані – моя магнітна головка на жорсткому диску вже працює, окрім цього іще 7 інших моїх патентів працюють на вас", - каже Любомир Романків.

Для мене гроші не є найважливіша річ в житті.

За своє життя, в лабораторії IBM, він зробив 180 наукових відкриттів, 67 з них запатентував. Проте мільйонером так і не став. Каже, й не думав про гроші ніколи – жив наукою та відкриттями. "Для мене гроші не є найважливіша річ в житті. Вони потрібні для того, щоби жити, але щоби збивати мільйони й щоби за ними дертися по стінах – для мене то є свого роду приниження. Вони повинні прийти за те, що я роблю нормально. Якщо вони не приходять нормально за те, що я роблю, то значить я не заслужив", - каже винахідник.

Своїм багатством Любомир Романків вважає його внесок в історію та той факт, що він колись змінив життя людей на краще. Сьогодні він працює над книгою, в якій планує описати усі ті технології, над якими працював 53 роки свого життя.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%