Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Міжнародне рейтингове агентство підвищило кредитний рейтинг АТ «Казахтелеком» з «BB» до «ВВ +»

Вівторок, 31 жовтня 2017 11:47

АТ "Казахтелеком" вперше досяг рівня кредитного рейтингу материнської компанії АТ "Самрук-Қазина".

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's підвищило кредитний рейтинг АТ "Казахтелеком" з "BB" прогноз "позитивний" до рівня "ВВ +" прогноз "стабільний". За національною шкалою рейтинг АТ "Казахтелеком" підвищено з "kzA +" до "kzAА-", передає Today.kz.

Підвищення рейтингу пов'язане зі зростанням доходів і рентабельності компанії за дев'ять місяців 2017 року. Показники перевершили очікування аналітиків агентства, позитивно вплинувши на рівень фінансового левереджа (співвідношення борг / EBITDA). Поряд з цим агентство відзначило поліпшення в мобільному сегменті бізнесу (Спільне підприємство з Tele 2). Ці фактори стали основою для поліпшення кредитного рейтингу АТ "Казахтелеком" до рівня "ВВ +".

"Стабільний" прогноз по рейтингу відбиває очікування аналітиків агентства по стійким операційним і фінансовим результатам, які буде демонструвати компанія в 2018-2019 роках. Прогноз також враховує очікування агентства щодо зростання доходів компанії зі збереженням показника EBITDA на рівні, достатньому для підтримки коефіцієнта співвідношення позикового і власного капіталу компанії в необхідних межах.

Експерти відзначають, що, попри перетік голосового трафіку в мобільний сегмент, АТ "Казахтелеком" зберігає лідерські позиції на ринку фіксованого телефонного зв'язку в Казахстані. Даний сегмент ринку менш конкурентний, що дозволяє АТ "Казахтелеком" шляхом надання широкосмугового доступу до Інтернету компенсувати зниження попиту на фіксовану телефонію.

У багатьох віддалених від обласних центрів районах компанія залишається єдиним провайдером послуг фіксованого телефонного зв'язку.

Станом на серпень 2017 року абонентська база компанії досягла 6,8 мільйона абонентів, при цьому ринкова частка спільного з Tele 2 підприємства склала 26 відсотків. Крім цього, у спільного підприємства є найбільше покриття LTE в Казахстані (69 відсотків населення).

Як позитивний чинник Міжнародне агентство також відзначає повний достроковий викуп своїх індексованих купонних облігацій, вироблений АТ "Казахтелеком" в жовтні 2017 року, в результаті якого істотно покращився борговий профіль компанії. Аналітики агентства підкреслюють сильні показники ліквідності компанії і високу здатність генерувати стабільно позитивний грошовий потік.

На думку головного фінансового директора АТ "Казахтелеком" Асхата Узбекова, підвищення кредитного рейтингу компанії агентством Standard & Poor's до рівня "ВВ +" є позитивною подією і результатом постійної планомірної роботи щодо поліпшення фінансового профілю компанії. Консолідовані фінансові результати за дев'ять місяців 2017 року демонструють істотне зміцнення.

"У порівнянні з аналогічним періодом 2016 року доходи групи компаній АТ" Казахтелеком "збільшилися на два відсотки, показник EBITDA збільшився на шість відсотків, склавши 66,5 мільярда тенге, а показник EBITDAmargin, що показує рентабельність діяльності, досяг рівня 43 відсотків. Після викупу облігацій, здійсненого компанією в жовтні 2017 року, 100 відсотків боргу компанії виражено тільки в національній валюті. Нам вдається підтримувати високий рівень ліквідності, реалізовувати інвестиційну програму та акумулювати кошти, що необхідно для виконання майбутнього опціону в мобільному сегменті ", - зазначив АсхатУзбеков.

АТ "Казахтелеком" вперше досяг рівня кредитного рейтингу материнської компанії АТ "Самрук-Қазина" ( "ВВ +", Standard & Poor's).

До слова, поточний рівень рейтингу АТ "Казахтелеком" можна порівняти з рейтингом найбільших телекомунікаційних компаній Росії: рейтинги агентства Standard & Poor's компаній "МТС" і "Ростелеком" знаходяться також на рівні "ВВ +".

Нагадаємо, в грудні 2016 року Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings також підвищило кредитний рейтинг АТ "Казахтелеком" з "BB" прогноз "позитивний" до рівня "ВВ +" прогноз "стабільний". За національною шкалою рейтинг АТ "Казахтелеком" був підвищений з "А + (kaz)" до "AA- (kaz)". За оцінкою аналітиків агентства Fitch Ratings, підвищення рейтингу було обґрунтовано поліпшенням показників кредитоспроможності та ліквідності компанії на тлі позитивного грошового потоку.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%