Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

Повернення турецьких помідорів: Росія скасувала заборону на їх імпорт

Середа, 01 листопада 2017 10:20

Росія з 1 листопада скасовує жорстку заборону на імпорт томатів з Туреччини: хоча самі обмеження все ще залишаються, до кінця року Анкара зможе поставити на російський ринок 50 тисяч тонн помідорів. Якщо турецькі виробники оперативно відновлять постачання, то у росіян з'явиться можливість купити їх продукцію вже на початку місяця, пише РИА Новости.

Росія вводила ембарго на постачання з Туреччини низки продуктів з 1 січня 2016 року у відповідь на атаку турецьких ВПС на російський Су-24 в Сирії в кінці листопада 2015 року. Крім цього, Россільгоспнагляд У 2016 році ввів заборону на постачання до РФ турецьких томатів, перцю, гранатів, баклажанів, салату-латуку і салату айсберг, кабачків і гарбузів. З осені минулого року обмеження послідовно знімалися.

В результаті з початку червня 2017 року Росія зберегла тільки заборону на імпорт помідорів, а також обмеження Россільгоспнагляду. При цьому з 1 вересня російська служба дозволила ввезення салату-латуку, салату айсберг, перцю, кабачків і гарбузів з 9 підприємств Туреччини, а 30 жовтня було дозволено постачання баклажанів і гранатів з 27 підприємств.

Довгий час російська влада обговорювала умови відкриття вітчизняного ринку для турецьких помідорів. Нарешті, в минулу п'ятницю уряд опублікував постанову, згідно з якою з 1 листопада ввезення свіжих або охолоджених томатів з Туреччини можливе в межах затвердженого Мінсільгоспом РФ обсягу імпорту. Саме міністерство пропонує дозволити ввезення не більше 50 тисяч тонн до кінця 2017 року.

Російська влада запевняє, що постачання турецьких томатів не завдадуть шкоди російським виробникам через невеликий обсяг. Виконавчий директор Асоціації виробників і постачальників продовольчих товарів РФ ("Руспродсоюз") Дмитро Востріков згоден, що обсяг в 50 тисяч тонн істотно не вплине на кон'юнктуру ринку, виробників та на ціноутворення.

Глава плодоовочевого союзу РФ Сергій Корольов вважає, що Туреччина може відвантажити перші партії томатів вже протягом тижня після скасування Росією заборони. Директор зовнішніх зв'язків Асоціації компаній роздрібної торгівлі (АКОРТ) Роман Чернігівців говорив, що турецькі томати можуть швидко з'явитися на полицях магазинів - у разі початку постачання купити перші овочі росіяни зможуть вже на початку листопада.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%