Задать вопрос специалисту

Приобрети журнал - получи консультацию экспертов

Вгору
Курс НБУ
 

«300 тисяч тенге на рік». Міністерство праці та соціального захисту Казахстану хоче уточнити поняття «самозайняті»

П'ятниця, 03 листопада 2017 14:56

У Міністерстві праці та соціального захисту населення РК планують уточнити поняття "самозайняті особи", передає кореспондент Tengrinews.kz.

Як повідомив віце-міністр праці та соціального захисту населення РК Біржай Нуриімбєтов, в даний час відомство працює над уточненням поняття "самозайняті", через те, що під цю категорію потрапляє дуже багато громадян.

"Ми повинні дати єдине визначення у всьому нашому законодавстві. Кого ми будемо назвати самозайнятими? (...) До вашого відома, особа, яка практично не має роботи та отримує якісь маленькі доходи, - теж самозайнятий. І засновник ТзОВ теж самозайнятий. Індивідуальний підприємець, який наймає людей і має великі доходи, теж самозайнятий ", - поскаржився віце-міністр.

"Ми сьогодні поставили перед собою завдання спільно з державними органами це все зрозуміти й, може, якусь категорію розділити. Ті, які працюють відпвідно до реестрції, можливо, будуть відноситись до категорії підприємців, а самозайняті - всі інші", - припустив Біржай Нурімбєтов.

Він уточнив, які саме зміни передбачає міністерство. За його словами, поправки можуть стосуватися лише тих громадян, дохід яких не перевищує 300 тисяч тенге на рік.

"За чинним законодавством, наприклад Підприємницького кодексу: підприємець, який займається підприємницькою діяльністю, і якщо у нього дохід на рік не перевищує 12-місячної зарплати - це близько 300 тисяч тенге. Він реєструватися як ІП не зобов'язаний, таких осіб на даний час в обліку немає. Ми пропонуємо, їх зареєструвати, але вони не будуть платити податки, проте невелику суму будуть сплачувати, тобто прийматиме участь в системі пенсійного забезпечення, соціального страхування, проте вона буде в інформаційній системі, і ми будемо це про особу знати ", - роз'яснив віце-міністр.

Як приклад віце-міністр повідомив, що в Казахстані зараз понад 600 тисяч людей зайняті на власних подвірних господарствах.

"Нам потрібно зрозуміти, чим вони там зайняті. Вони продають цю продукцію або ж просто для себе ростять картоплю і помідори. Чи потрібно їх реєструвати як самозайнятих?" - пояснив він.

За словами чиновника, остаточно сформовану пропозицію депутатам нададуть в 2018 році.

Что для Вас криптовалюта?

Виртуальные «фантики», крупная махинация вроде финансовой пирамиды - 42.3%
Новая эволюционная ступень финансовых отношений - 25.9%
Чем бы она не являлась, тема требует изучения и законодательного регулирования - 20.8%
Даже знать не хочу что это. Я – евро-долларовый консерватор - 6.2%
Очень выгодные вложения, я уже приобретаю и буду приобретать биткоины - 4.3%

29 августа вступила в силу законодательная норма о начислении штрафов-компенсаций за несвоевременную выплату алиментов (от 20 до 50%). Компенсации будут перечисляться детям

В нашей стране стоит сто раз продумать, прежде чем рожать детей - 33.3%
Лучше бы государство изобретало механизмы финансовой поддержки института семьи в условиях кризиса - 29.3%
Это не уменьшит числа разводов, но заставит отцов подходить к вопросу ответственно - 26.7%
Эта норма важна для сохранения «института отцовства». Поддерживаю - 9.3%